Практическата реализация на прилагането на сутрешен филтър в детските градини

...
Практическата реализация на прилагането на сутрешен филтър в детските градини
Коментари Харесай

Експерт: Огромен проблем в България е медицинската статистика, която е изцяло фалшива

Практическата реализация на използването на утринен филтър в детските градини е извънредно сложна заради дефицита на дипломиран медицински личен състав в детските заведения. Ако този филтър бива изпълняван съзнателно, представете си какъв брой време ще отнеме влизането на всяко дете. Това сподели здравният специалист Петър Галев в ефира на  по мотив готвените промени в Наредба 3 от 2007 за здравните условия в детските градини и ясли.

В детските заведения и досега е имало филтър за банкет на децата. Често обаче той се ползва единствено в интервали на епидемии от вирусни инфекции, а в интервалите без всеобща заболеваемост този филтър нормално е разхлабван, изясни здравният специалист.

Според него е редно медицинските експерти в детските заведения да имат достъп до здравните досиета на децата. " Това е вярна стъпка и би улеснило колаборацията сред другите експерти, които се грижат децата ни да порастват здрави. Това е доста по-лесен вид, в сравнение с родителят да носи книжен документ “, разяснява Петър Галев.

Промените в Наредба 3 плануват и въвеждане на условието децата, които посещават детска градина, да имат наложителните за съответната възраст имунизации и реимунизации. Здравният специалист означи, че това предписание важи и сега за децата, посещаващи образователни заведения, детски градини и ясли. Част от удостоверенията за имунизации обаче са подправени, изясни Галев. " Тук би трябвало да се разчита на професионализма и съвестта на българските лекари да не издават удостоверения, в случай че детето действително не е ваксинирано. Огромен проблем в България е здравната статистика, която е напълно подправена. Данните, които се цитират за заболеваемост, не са достоверни “, акцентира той.

Медицинските бележки за контакт със заразно болен би трябвало да отпаднат, безапелационен бе Петър Галев. " Личният доктор няма по какъв начин да знае дали едно дете през вчерашния ден не си е играло с дете, което има варицела или стрептококова зараза. Родителят също не може да знае. Това са неща, които няма по какъв начин да бъдат удостоверени “, изясни той.

Според здравния специалист електронизацията на българското опазване на здравето ще изсветли и подреди здравната система. " А здравната статистика ще се оправи, когато приходът на лечебните заведения не зависи от това по коя тъкмо пътека пациентът е лежал “, добави Галев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР