Праисторически каменни инструменти, открити в пещера в Полша преди 50

...
Праисторически каменни инструменти, открити в пещера в Полша преди 50
Коментари Харесай

Откриха човешки следи на половин милион години в пещера

Праисторически каменни принадлежности, открити в пещера в Полша преди 50 години, бяха неотдавна избрани като едни от най-старите, откривани в миналото в района, написа БГНЕС.

Инструментите от пещерата Тунел Велики в Малополска са на възраст сред 450 000 и 550 000 години. Това датиране може да разреши на учените да научат повече за хората, които са ги изработили, както и за тяхната миграция и обитаване в Централна Европа през праисторията.

Например, времевата рамка евентуално значи, че инструментите са направени от изчезналия човешки тип Homo heidelbergensis, който нормално се счита за последния общ предходник на неандерталците и актуалните хора (нас). И значи, че районът е бил населяван от хора по време, когато суровият климат на Централна Европа е претендирал доста физическо и културно пригаждане, оповестява „ Сайънс Алерт “.

„ Това е извънредно забавен аспект на анализите за нас “, изяснява археологът Малгожата Кот от Варшавския университет в Полша още през октомври 2022 година, когато проучването е оповестено. „ Можем да изследваме границите на опциите за оцеляване на Homo heidelbergensis и по този метод да следим по какъв начин той се е приспособил към тези неподходящи условия. “

Пещерата Тунел Велки е разкопана през 60-те години на предишния век, като през 2016 година археолозите се връщат още веднъж на мястото. Слоевете материал са датирани от холокона, датиращ отпреди към 11 700 години, и от междинния палеолит, разпрострян се чак до преди 40 000 години. Но археологът Клаудио Берто от Варшавския университет счита, че датировката е в несъгласие с това, което е следил. Той заключава, че животинските кости, открити на мястото, съвсем сигурно са по-стари от 40 000 години. Затова през 2018 година Кот и екипът ѝ се връщат в пещерата. Те отворили още веднъж и разширили един от изкопите, като деликатно изследвали другите пластове материал, насъбран през годините, и събрали още костен материал за разбор. Установили, че горните пластове в действителност съдържат кости на животни, живели през късния плейстоцен и холоцена. Но долният пласт е бил доста по-стар. Той съдържал костите на няколко типа, живели преди половин милион години: европейския ягуар, Panthera gombaszoegensis; вълка от Мосбах, предходник на актуалните сиви вълци, Canis mosbachensis; и мечката на Денингер, Ursus deningeri. В пласта, в който са открити костите, са открити и следи от обработката на кремък, в това число кремъчни люспи, „ заготовки “, от които могат да бъдат завършени други принадлежности, и ядра, от които те са издялани. Имало е и някои подготвени принадлежности, като да вземем за пример ножове.

„ Тъй като тези предмети произлизат от същия пласт като костите, това значи, че възрастта им е доста сходна “, изяснява Кот. „ Това съмнение беше доказано от разкопките, извършени в пещерата през 2018 година Те потвърдиха подредбата на пластовете, разказана от откривателите преди половин век. Открихме също по този начин повече индустриални боклуци и скотски кости “.

Преди това, добавя тя, в Полша са били известни единствено два обекта с принадлежности от почти същия интервал от време: Тржебница и Руско. Но артефактите от пещерата Тунел Велки са разнообразни. Няколко археологически обекта в региона демонстрират доказателства за антично човешко обитаване – само че всички те са открити.

Намирането на артефакти от това време в пещера, съгласно Кот, е доста ненадейно.

„ Бяхме сюрпризирани, че преди половин милион години хората в този регион са обитавали в пещери, тъй като това не са били най-хубавите места за лагеруване “, отбелязва тя. „ Влагата и ниската температура биха обезкуражили това. От друга страна, пещерата е естествено леговище. Тя е затворено пространство, което дава чувство за сигурност. Открихме следи, които може да демонстрират, че хората, които са обитавали там, са употребявали огън, което евентуално е помогнало за облагородяването на тези тъмни и влажни места. “

Интерес съставлява и техниката, употребена за изчукване на кремъка, открит в пещерата. Тази техника е най-простата, употребена от античните хора, и по времето, когато са основани инструментите, рядко е употребена като главен начин; нормално е употребена единствено върху некачествени материали или когато кремъкът е бил в дефицит.

Само на един различен обект, Isernia La Pineta в Италия, техниката е употребена като съществена. Кремъците от Тунел Велки не са били с неприятно качество, нито пък са били дефицитни, защото са добити на място. Такъв е бил казусът и с Isernia La Pineta; намирането на втори обект със същите характерности може да помогне на археолозите да схванат повода, заради която тези антични хора са употребявали тази характерна техника.

Екипът се надява да се върне в пещерата, с цел да потърси кости на Homo heidelbergensis.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР