Праисторическата операция може да е доказателство, че хората са развивали

...
Праисторическата операция може да е доказателство, че хората са развивали
Коментари Харесай

Скелет от каменната ера е най-древното доказателство за направена ампутация

Праисторическата интервенция може да е доказателство, че хората са развивали медицина доста по-рано, в сравнение с се смяташе до момента

Скелет на 31 000 години на млад мъж с изчезнала част от левия му крайник, открит в пещера в Индонезия, е най-древното удостоверение за ампутация, заяви Асошиейтед прес, базирайки се на резултати от проучване.

Според учените ампутацията била направена, когато индивидът бил още дете и той живял години наред с един крайник. Праисторическата интервенция може да е доказателство, че хората са развивали медицина доста по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, написа в проучването, оповестено в сп. " Нейчър ", предава Българска телеграфна агенция.

Авторите му проучвали пещера на о. Борнео в регион на дъждовна гора, прочут с находките на най-ранното скално изкуство в света, когато се натъкнали на гроб, сподели Тим Малоуни, археолог от университета Грифит в Австралия и началник на проучването.

По-голяма част от скелета била непокътната, само че му липсвало ходило и долната част от левия крайник, разясни той. След като изследвали останките, учените заключили, че костите на стъпалото не просто липсват от гроба и не са били изгубени инцидентно, а са били деликатно отстранени.

Върху останалата кост на крайници има ясни следи от ампутиране и от укрепване, сподели Малоуни. Няма следи от зараза, която би могла да се чака, в случай че кракът на детето бил отхапан от животно като крокодил да вземем за пример. Няма следи и от фрактура, които биха били налични, в случай че кракът бил строшен при случай.

Според учените индивидът е живял сред шест и девет години, откакто е изгубил крайника си и евентуално е умрял млад по незнайни аргументи, считат учените.

Находката демонстрира, че праисторическите хора са имали задоволителни медицински знания, с цел да извършат интервенция без съдбовна кръвозагуба или зараза, заключават създателите на проучването. Те не могат да кажат с какъв инструмент е осъществена ампутацията и по какъв начин е предотвратена зараза, само че позволяват, че е употребен изострен каменен инструмент и показват, че богатата растителност в района има и здравно приложение.

Освен това общността се е грижила за детето години след ампутацията, защото оцеляването на подобен терен на човек с ампутиран крайник не е било елементарно.

Тази ранна интервенция " пренаписва историята на медицинските познания на индивида ", сподели Малоуни на брифинг.

Предишният най-древен образец за ампутация бе находка на остатъци на фермер във Франция отпреди 7000 години с отстранена част от ръката. Според учените задълбочени медицински практики са се развили преди към 10 000 години, когато хората усядат в аграрни общества, показват създателите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР