Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лв., няма

...
Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лв., няма
Коментари Харесай

Окончателно: Прагът за кешови плащания остава 10 000 лв., без стимул донос-бонус

Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лева, няма да има финансов тласък за подаване на информация за данъчни нарушавания - така наречен " донос-бонус ", реши дефинитивно Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), заяви Българска телеграфна агенция.

В пленарната зала не беше подкрепено предлагането на Министерството на финансите прагът за кешовите заплащания да бъде понижен на 5000 лв.. Отхвърлени бяха и предложенията на депутати прагът да се увеличи на 20 000 или на 15 000 лв..

С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарва условие ресторантьорите, които оферират услуги в заведения за хранене или забавление с две, три, четири или пет звезди, да разполагат наложително с ПОС терминал. Отпадна обаче условието да изплащат възнагражденията на служащите и чиновниците си наложително по банков път.

За несъблюдение на задължението за слагане на ПОС терминал се планува санкция за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лева, или имуществена глоба за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв.. При наново нарушаване санкцията е от 200 до 1000 лева, а имуществената глоба - от 1000 до 4000 лв..

Информация за опцията за заплащане и посредством ПОС терминал би трябвало да бъде сложена на видно за клиентите място в заведенията.

Измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс влизат в действие от 1 януари 2024 година, а условието за ПОС терминали в заведенията – от 1 март следващата година.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР