Прагът за компенсиране на цените на тока трябва да се

...
Прагът за компенсиране на цените на тока трябва да се
Коментари Харесай

Домусчиев: Прагът за компенсиране на цените на тока трябва да се понижи, за да сме конкурентни в Европа

Прагът за компенсиране на цените на тока би трябвало да се намали, с цел да сме конкурентни в Европа. Това сподели ръководителят на КРИБ и ротационен ръководител на АОРБ Кирил Домусчиев в изявление пред „ 24 часа “.

„ Точно това е казусът и ние ще водим договаряния този предел да се промени. Последно той е 200 лв. за мегаватчас, само че междинната цена на борсата за електрическата сила за бизнеса в сегмента „ ден напред ” през 2023 година беше 203 лева Което значи, че компенсирането към този момент е напълно алегорично. Какво демонстрират сметките ни? Въпреки успокояването на енергийните цени през 2023 година у нас токът е бил 2,2 пъти по-скъп, в сравнение с междинното в Европейски Съюз на борсовия сегмент “ден напред ”. Ние имаме седмата най-висока цена на този ток в Европейски Съюз. И тъкмо това ни прави ужасно неконкурентни в Европа. Този предел би трябвало да се намали. Не за друго, а с цел да запазим конкурентоспособността на българската стопанска система. Средната цена на силата в Германия, Нидерландия и Франция е доста по-ниска от тази у нас и ние не можем да си позволим да се конкурираме с тях. Особено тези предприятия, които са по-енергоинтензивни “, сподели предприемачът.

Домусчиев е безапелационен, че цяла Европа към този момент вкарва контракти за поддръжка на енергоинтензивните предприятия.

„ Тези предприятия, които са, общо казано, в областта на тежката промишленост, не могат да разчитат на борсата за сила ден за ден. Те би трябвало да имат надалеч по-дълга предвидимост на енергийните си разноски, в сравнение с останалите предприятия – за 3, 5, че и за повече години. … Ние имаме поради да подписа двустранен контракт за сила от производител, а не с търговец. В момента, в случай че имате компания, вие не можете да отидете в АЕЦ „ Козлодуй ” и да поискате да сключите контракт с централата за какъвто желаете интервал от време. В това е казусът и той е единствено един от многото. Освен това би трябвало да има политика на страната, каквато към този момент организира Европейската комисия на общностно равнище, с фирмите огромни потребители. Не може един голям потребител, който използва електрическа енергия 24 часа в денонощието, и то равномерни количества, да бъде сравняван в ценово отношение примерно с баничарница, която работи единствено в избрани часове от денонощието, и то на приблизително или ниско напрежение. А у нас няма разлика, тъй като законодателството не разрешава да се подписват двустранни контракти, и това е абсурд “, разяснява той.

Той описа за концепцията за основаването на народен пазар за въглеродни излъчвания.

„ Колегите от нашия комитет по енергетика работят върху тематиката и те ще вземат участие във всички бъдещи публични разисквания на тази концепция. Но такава борса би трябвало да бъде основана, с цел да сме по-ефективни. Цените на въглеродните излъчвания директно въздействат върху успеваемостта на огромна част от държавните енергийни предприятия и няма за какво да оставяме техните котировки да се дефинират в другия завършек на Европа “, сподели той.

Работодателите имат и други искания в региона на енергетиката и зеления преход. „ Не може да вземем за пример да се позволява построяването на зелени мощности на различен принцип с изключение на на чисто пазарен. Не може бизнесът и жителите да се товарят финансово с построяването на някакви екзотични мощности. Винаги ще сме срещу това. Освен това считаме, че държавната енергетика въобще не се реформира, тя живее от ден за ден. Какво се чудим, че никоя страна към нас не ни купува тока? Защо да купуват безценен ток, а ние да вършим изкуствено дишане на Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”. Който не желае да е ефикасен, да си върви “, разяснява още той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР