Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото

...
Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс, призова БСП да се върне в НС

”Прагът от 300 гласоподаватели лишава дребните обитаеми места от правото да гласоподават машинно. Неприемливо е актове да остават необжалваеми. Изборното право остава без правосъдна отбрана. Налагам несъгласие на посочените промени ”. Това съобщи президентът Румен Радев.
" Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес нна законността в изборния развой ", сподели той.

" Разразилите се разногласия към преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други значими промени в закона, които ни отдалечават от почтен и либерален избирателен развой. Промените освен лишават жителите от опцията да гласоподават преференциално за персони, а и привилегироват партийната воля над тази на гласоподавателите ", съобщи Радев в изказване за медиите.

Той уточни, че законодателят за следващ път отсрочва въвеждането на машинното гласоподаване, актуализирането на изборните описи и въвеждането на видеоконтрол при преброяване на бюлетините.

Приетите с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Националния фронт за избавление на България " промени обезсмислиха преференцията, защото завишиха нужния % за пренареждане на листите от гласоподавателя. Поправката бе призната по искане на Движение за права и свободи. След разразилия се скандал министър председателят Бойко Борисов незабавно подреди да бъде върнат остарелият предел за преференции

Едновременно с това стартира и процедура по желание на нов състав на Централната изборна комисия (ЦИК). Въпреки че ГЕРБ даде заден за измененията, от Българска социалистическа партия оповестиха, че няма да се върнат в Народното събрание, с цел да не оказват помощ на ръководещите с кворума.

Президентът Радев прикани Българска социалистическа партия да се върне в Народното събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР