PR-ът завинаги спечели битката срещу технокрацията. Достатъчно е да разгледате

...
PR-ът завинаги спечели битката срещу технокрацията. Достатъчно е да разгледате
Коментари Харесай

Още от същото: Футболисти, манекенки, артистки, музиканти, лекари в листите за избори 2021 г.

PR-ът вечно завоюва борбата против технокрацията. Достатъчно е да разгледате листите с кандидат-депутати на множеството от огромните политически сили, с цел да се убедите в този факт.

Футболисти, манекенки, музиканти, актриси и публицисти се надпреварват един до друг с фрагменти на службите за сигурност, позабравени партийни вождове и други екзотични птици.

В годината на Covid-19 България ще търси гений всред описи с телевизионни инфлуенсъри, за които политиката е занимание за запълване на времето сред две участия в утринен блок - а не специалност или предопределение. Началото беше обещано още през 2017 година, когато имената на хора като Нона Йотова, Евгени Будинов, Калин Вельов и Васил Гюров изпъкнаха в листите с претенденти за народни представители.

Четири години по-късно, спортните митове се оказват по водещите позиции на листите - от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация до " Републиканците " на Цветан Цветанов.

Хитът на предизборната акция е привличането на Стратега от Мировяне Димитър Пенев към листата на " Воля " и НФСБ. 75-годишният някогашен треньор на националния тим е вторият деец на ЦСКА след Петър Жеков , който влиза в политиката на страната на Веселин Марешки и Валери Симеонов.

Срещу тях Българска социалистическа партия изправя трима някогашни футболисти и един авто играч: Емил Велев-Кокала, Христо Марашлиев, Георги Георгиев-Гецата и Крум Дончев (член на Националния съвет на Българска социалистическа партия и лидер на листата в Габрово).

Партията на Цветанов също счита да печели гласове с помощта на загатна за спортната популярност на избраниците си. Бившият национал по волейбол Боян Йорданов ( " Поразяващата лява ръка " ) и член на изпълнителния съвет на Републиканците е лидер на листата в 25 МИР София, където по традиция в последните години се явяват водачите на най-големите партии. Водач в Разград е треньорът по баскетбол Димитър Стефанов , а в Кюстендил - борецът Милослав Методиев .

Листата на " ИТН " на Слави Трифонов в Пловдив ще се води от сценариста Тошко Йорданов, само че незабавно след него се подрежда международната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова (част от експертния екип по спорт на партията).

След като в продължение на години хазартните компании на Васил Божков бяха съществени спонсори на професионалното футболно състезание, а самият той бе притежател на ФК " Левски " до лятото на 2020 година, в този момент обвиненият предприемач се кандидатира като лидер на ", което изпусна периода за регистрация).

Вътрешна македонска революционна организация компенсира неналичието на спортни фрагменти с музиканти, актьори и всемирски персони. Бившата No.6 в състезанието " Мис Свят " Жени Калканджиева и брачната половинка на евродепутата Андрей Слабаков Ернестина Шинова се включиха в листите на партията на олимпийския принцип, че присъединяване е по-важно от успеха. Участието им в политиката беше обяснено с претекста, че ще " красят " акцията на Каракачанов - не с съответни причини за възможния им принос към законодателния развой.

Певицата Кристина Димитрова и текстописецът Иван Тенев (отскоро носители на месечни почетни " пенсии за заслуги " във връзка 55 година " Златен Орфей " ), както и някогашният фронтмен на " Латинопартизани " Искрен Пецов също стават претенденти на Вътрешна македонска революционна организация.

За Димитрова това е второто присъединяване в " патриотичните листи " след 2014 година На последните локални избори обаче тя поддържа Мая Манолова като претендент за кмет на София. Ръководителят на Ансамбъл " Българе " Христо Димитров също беше показан като част от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация, макар че танцовият му състав беше неизменима част от програмата на предизборните турнета на ГЕРБ преди години.

" Демократична България " също реши да заложи на създатели на челните места в националните си листи: Стоян Михалев (ДСБ) води във Варна, а артистът Веселин Калановски (член на СОС от 2019 г.) - в Ямбол. АБВ реши да издигне Веселин Плачков ( " Дякон Левски " ) за претендент от Пловдив

Лекарският консилиум се обрисува да е втората по бройка парламентарна група в 45 Народно заседание. В листите на ГЕРБ откриха място както настоящият здравен министър проф. Костадин Ангелов , по този начин и онкогинекологът проф. Григор Горчев.

" Демократична България " сложиха на водаческа позиция доктор Александър Симидчиев - пулмологът от Министерство на вътрешните работи Болница, който стана известен с умерените си рецензии против организацията на здравните управляващи в разгара на коронавирусната зараза.

На другия завършек на Covid-спектъра - АБВ съумя да ядоса даже личния си създател Георги Първанов, като нарежда доцент Атанас Мангъров за лидер на две листи във Варна и 23 МИР София. " Съмишленикът " му в отричането на защитните ограничения и ефикасността на имунизациите доктор Андрей Чорбанов (Институт по микробиология на БАН) беше показан като водещ здравен специалист на " ИТН " на Слави Трифонов и също ще се бори за гласове в София 23. Впрочем, през 2011 година Чорбанов беше претендент за президент на партията " Българска демократична общественост " на Господин Тончев, само че тогава събра единствено 6340 гласа в двойка с някогашния политически пандизчия от времето на тоталитарния режим Ангел Мирчев.

Българска социалистическа партия също попълни листите си с лекари - от някогашния шеф на " Пирогов " проф . Димитър Раденовски до препредседателя на Българския ветеринарен съюз Трифон Цветков и някогашния началник на Болницата за хематологични болести проф. Георги Михайлов .

Журналистите - претенденти за депутати са не по-малка изненада в борбата за 45 Народно заседание. Включването в политиката на някогашния водещ на " Вяра и общество " по Българска национална телевизия Горан Благоев стана факт още през лятото на 2020 година, само че в този момент дългогодишният журналист става лидер на листата на " Републиканци за България " в един от столичните региони.

Велизар Енчев , който дебютира в Народното събрание преди един мандат в листата на " Патриотичен фронт ", в този момент води Българска социалистическа партия в област Хасково. Бившият общоприет шеф на Българска национална телевизия Иван Гранитски (също както Енчев - с осветена принадлежност към службите на ДС) е на второ място в алената листа за София

Икономическият публицист Кузман Илиев напусна Нова ТВ, с цел да се занимава с политика, само че никой (май и самият той) не очакваше, че ще попадне тъкмо в гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация през 2021.

Журналистката от Кърджали Вилдан Байрямова става лидер на локалната листа на " Демократична България " (районът, от който някогашният журналист от в. " Дума " Александър Симов сега е народен представител на БСП). Спортната водеща от Българска национална телевизия Люба Пашова се оказа част от гражданската квота на ГЕРБ и кандидат-депутат в Кюстендил.

Най-интересно беше решението на ГЕРБ да притегли в листите си Любен Дилов-син , някогашен сценарист в " Ку-ку ", " Каналето " и " Хъшове ", някогашен издател на " Новинар " и водещ в ТВ7, сега - издател на списание " Л`Еуропео " дружно със брачната половинка на оръжейния търговец Петър Манджуков Иванета.

Дилов има задоволително богат опит в политиката още от края на 90-те години, когато оглави Движение " Гергьовден ". През 2005 година към този момент беше народен представител от обединението ОДС дружно със Съюз на демократичните сили на Надежда Михайлова, Демократическата партия на Александър Праматарски, Български земеделски народен съюз на Анастасия Мозер и тогавашните земеделци на Яне Янев. През 2009 година обаче направи опит да влезе в Европарламента като претендент на " Движение Напред " в коалиция с Вътрешна македонска революционна организация на Каракачанов, ЕНП на Мария Капон и друго поделение на земеделския съюз - този на Стефан Личев.

Бившите политици и " играчи чартърен " не са по никакъв начин малко в листите за Избори 2021.

Никой не може да се съпоставя с Цветан Цветанов в това отношение - някогашният основен избирателен пълководец на ГЕРБ е привлякъл към екипа си трима остарели кметове (Георги Славов в Ямбол, Пенка Пенкова в Лом, Огнян Ценков във Видин) и двама някогашни депутати на партията-майка - Джема Грозданова и Владислав Николов .

Вътрешна македонска революционна организация съумя да притегли минимум трима души от орбитата на Българска социалистическа партия - самостоятелните депутати Спас Панчев и Иван Д. Иванов (влезли в 44 Народно събрание като претенденти на левицата) и Боян Чуков , някогашен консултант на кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Още двама остарели народни представители стават част от екипа на Каракачанов за тези избори - Димитър Чукарски (екс-РЗС) и Христо Смоленов (бивш народен представител от Бизнес блока на Жорж Ганчев през 90-те).

ГЕРБ също разчитат на непозната банка фрагменти поради коалирането със Съюз на демократичните сили, и то освен в лицето на Георги Марков и Румен Христов , само че и на някогашния ръководител Пламен Юруков (2007-2009), останал прочут с опитите си да саботира присъединяване на Съюз на демократичните сили на изборите през 2009 година със серия от тъжби против регистрацията на новото управление.

Дани Каназирева , която до 2019 година се смяташе за един от главните съперници на ГЕРБ в Пловдив и даже беше кандидат-депутат на " Нова република " (коалицията на ДСБ) през 2017 година, сега е лидер на листата на Борисов в Пловдив-област, на чиято регионална администрация тя е шеф.

Бившият външен министър Даниел Митов , който също стартира политическата си кариера в ДСБ преди повече от 15 години, в този момент ще е лице на ГЕРБ в 25 МИР София, където е подложен на второ място след Бойко Борисов.

ГЕРБ оправдава в листите няколко от основните си фигури, с които трябваше да се раздели поради кавги в последните години - от Данаил Кирилов и Младен Маринов, до Делян Добрев и Димитър Главчев.

При този напор на претенденти за 45 Народно заседание по-уместният въпрос евентуално е не " кой е в листите ", а " кой въобще не се кандидатирал за народен представител до момента? ".

Голямата незнайна е бъдещето на Делян Пеевски . От 2009 година насам той е неизменим член на българския парламент от групата на Движение за права и свободи - в случай че не броим трите дни от 2013 година, в които се озова на председателското място в ДАНС. Пеевски попълняше и европейските листи на Движението, единствено с цел да се откаже от извоювания си мандат в последния миг. Сега обаче името му не беше включено на обичайното първо място в МИР Пазарджик, което отпуши спекулации за вероятно официално отдръпване от Народното събрание - място, в което така и така рядко се явяваше през последните години.

Последната дума ще има Движение за права и свободи - а отговорът ще е явен до края на 2 март, когато изтича срокът за вписване на кандидатските листи в цялата страна.

Източник
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР