ПП Зелено движение излезе с официална позиция относно намерението на

...
ПП Зелено движение излезе с официална позиция относно намерението на
Коментари Харесай

Зелено движение не пести критики към инициативата за нови мощности в АЕЦ Козлодуй

Политическа партия " Зелено придвижване " излезе с публична позиция по отношение на желанието на държавното управление да построи 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " . От партията имат много запаси към тази самодейност.

Те акцентират, че инвестицията в нуклеарни мощности е най-скъпа спрямо другите технологии за произвеждане на електрическа енергия. Евтиното електричество, създадено от старите реактори през днешния ден по никакъв метод не е знак за цената, която крайният консуматор ще би трябвало да заплаща за ток от нови мощности в бъдеще, написа още придвижването в позицията си.

Според " Зелено придвижване " новите нуклеарни мощности значат разноски за ръководство на нови нуклеарни боклуци за епохи, а сметката ще я платят идните генерации.

Партията показва, че пренасочването на средствата за развиване на енергетиката само към нови нуклеарни мощности е проблем и за националната сигурност. Те акцентират, че това Това е свръх централизирана промишленост, която основава взаимозависимост от едвам няколко международни доставчика на нуклеарно гориво, измежду които Русия е най-големият.

Според " Зелено придвижване " е неточност да се наливат милиарди в рискова технология от отминало потомство, вместо страната ни да се възползва от зелената гражданска война . Те акцентират, че с цел да бъде България енергийно самостоятелна, " енергиен център на Балканите " или най-малко конкурентна на енергийния пазар в района, е належащо уравновесено развиване на фотоволтаичната енергетика, наваксване при производството на вятърна сила, усъвършенстване на електропреносната мрежа, възстановяване на свързаността и диверсифициране на методите за предпазване на сила, в това число в развиването на производството на зелен водород.

В позицията си те показват, че дебатът за откриване на нови нуклеарни мощности идва на фона на напрежението с идното извеждане на въглищните централи. Според тях такава параленост е неуместна, тъй като въглищните централи ще затворят доста преди вероятно създаване на нови нуклеарни блокове.

Политическа партия " Зелено придвижване: подлага на критика и решението на Министерския съвет от 25.10.2023 година да предефинира технологията на плана, а точно реактор вид АР-1000 на американската корпорация " Уестингхаус ", без обаче да са показани изискуемите социо-икономически разбори, оценка за влияние на отпадъците и отработеното нуклеарно гориво, както и оценка за нуклеарната сигурност във връзка с препоръчаната технология.

В позицията си те акцентират още, че България е изгубила към 3,5 милиарда лв. в блатото на АЕЦ " Белене.
 Денков разгласи градеж на 7 и 8 блок на АЕЦ
Денков разгласи градеж на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй "

Седми блок би трябвало да е подготвен до 2033 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР