ПП Възраждане е внесла днес предложение за промени в Закона

...
ПП Възраждане е внесла днес предложение за промени в Закона
Коментари Харесай

ПП Възраждане внесе предложения за промени в Закона за съдебната власт

ПП " Възраждане " е внесла през днешния ден предложение за промени в Закона за правосъдната власт до " ИТН ", " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България " и " Изправи се БГ. Ние идваме! ", както и до служебния кабинет. Това разгласи на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция адв. Румяна Ченалова, която показа главните елементи от законопроект на " Възраждане " за промяна в правосъдната система.

По думите й, с импортираните оферти се уреждат главно три въпроса. Като първият е за ясна и оптимално детайлизирана процедура по освобождение от служба на основния прокурор и на ръководителите на висшите съдилища при осъществяване на нарушавания, посочени в Конституцията. В проектозакона се регламентира кой може да внесе предложение, органът, който взима решенията, редът и периодите за това, сподели Ченалова. Тя посочи, че са посочени лицата, които могат да сезират пленума на Висш съдебен съвет за осъществени дисциплинарни нарушавания от основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, а точно - министърът на правораздаването и избран брой от членовете на Висш съдебен съвет.

Въвежда се опцията за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, на ръководителите на висшите съдилища и изборните членове на Висш съдебен съвет при формирани против тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази опция касаеше единствено редовите магистрати, уточни Ченалова. Въвежда се и условие това премахване да е наложително, поради опцията за влияние, въздействие и други, и поради високия публичен интерес. Срокът е до три месеца, както за останалите магистрати, посочи вносителят.

На второ място в проектозакона се предлага смяна на структурния състав на Висш съдебен съвет, като при реализиране на избор на членовете му от квотата на Народното събрание се слага наложително условие за едно хабилитирано лице по публичноправни науки, административно право и развой - за всяка от двете колегии на Висш съдебен съвет.

Предлага се, също така, ограничение за административни ръководители на органи на правосъдната власт да бъдат предлагани за членове на Висш съдебен съвет до приключване на пет години от преустановяване на мандата им като ръководители.

Внесеният от Политическа партия " Възраждане " през днешния ден план на Закон за правосъдната власт /ЗСВ/ планува още извеждане на Националната следствена работа от системата на прокуратурата и обособяването й като независим орган на правосъдната власт, съгласно Конституцията, изясни адв. Ченалова. Вносителите на измененията в Закон за съдебната власт упорстват в избрани, посочени случаи шефът на Национална следствена служба да придобива краткотрайно качеството " изпълняващ длъжността прокурор по следствието против основния прокурор и неговите заместници ".

Адвокат Петър Петров, от екипа на Политическа партия " Възраждане " и вносителите на измененията, уточни, че нито една от в този момент показаните в Народното събрание политически сили не е направила задоволително, с цел да предложи сходни законодателни промени. " Не са една и две репресиите на основния прокурор. Около 1000 души са разследвани и подслушвани по време на митингите предходната година ", съобщи адв. Петров, като доста от тях, по думите му, са би членове и симпатизанти на Политическа партия " Възраждане ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР