ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си

...
ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си
Коментари Харесай

”Алфа Рисърч”: ГЕРБ с 6 % преднина пред ПП на изборите frognews.bg

ПП могат да изгубят към 250 хиляди от миналогодишните си гласоподаватели, които тогава направиха избора си в интерес на новата групировка, само че в този момент се разпръскват в необятен политически набор, както  вляво, по този начин и вдясно, сочи проучване на " Алфа Рисърч "

 

На трета позиция се подрежда Движение за права и свободи с 10.9% от твърдо решилите да гласоподават. Както всекидневно преди избори, Движението стартира да активизира гласоподавателите си и реализира по-висок резултат по отношение на предишни изследвания. В тези данни не са регистрирани гласовете, които партията би получила от вота в чужбина.

 

На дребна отдалеченост след Движение за права и свободи са Българска социалистическа партия (9.8%) и Възраждане (9.5%). Българска социалистическа партия, също както и Политическа партия, са двете партии, които търпят най-сериозни електорални вреди от дейностите на служебния кабинет. Ключово за партията ще е да помогне на по-възрастните си гласоподаватели да се оправят с машинния избор и да ги убеди да гласоподават. Освен това, началото на акцията демонстрира, че и Политическа партия навлиза в лявото обществено поле, тъй че е изцяло допустимо двете прекомерно разнообразни преди година партии, в този момент взаимно да си лишават гласоподаватели. Възраждане, от своя страна, има по-млад и стимулиран електорат, само че някои от най-значимите му тематики, с помощта на които направи своя пробив, остават в този момент по-назад в целите на хората.

 

Демократична България гладко върви нагоре, за което й оказват помощ две условия. Първо,  разочарованието на част от гласоподавателите от Политическа партия, които се връщат в този момент към Демократична България. И второ,   радикализирането на Политическа партия, на чийто декор Демократична България се обрисува като по-диалогичната и виновна към сформирането на управническа опция, партия.

 

Това са шестте партии, които с огромна доза сигурност можем да кажем, че ще участват в 48ия парламент. Още две партии са на ръба. Български напредък на Стефан Янев (4.2%), с малко прескача изборната преграда, само че по отношение на юни е в низходящ тренд. За тях акцията ще е основна - дали ще запазят гласоподавателите си, или те ще предпочетат други партии в този сегмент  - Българска социалистическа партия, „ Изправи се България “… Има Такъв Народ, която през миналата година загуби голям брой гласоподаватели и доближи до малко над 3%, на старта на акцията демонстрира лека готовност – 3.9%.

 

Специфичното за гласоподавателите на тази партия е, че имат прекомерно прочувствен избор – бързо се активизират, само че и бързо се разочароват. Партията на Трифонов е в остра конкуренция с тази на Костадинов и от обмена на гласоподаватели сред тях ще зависят финалните позиции и на двете обединения.

 

Настоящото проучване е извършено в интервала 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1117 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

 

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР