ПП-ДБ внесе законопроект за преместване на държавната електронна идентификация от

...
ПП-ДБ внесе законопроект за преместване на държавната електронна идентификация от
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесе законопроект за преместване на държавната електронна идентификация

ПП-ДБ внесе законопроект за пренасяне на държавната електронна идентификация от Министерство на вътрешните работи към Министерството на електронното ръководство

Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България " внесоха законопроект, с който държавната скица за електронна идентификация да бъде трансферирана от Министерство на вътрешните работи (МВР) към Министерството на електронното ръководство (МЕУ).

Законопроектът планува органът, отговарящ за построяването и реализирането на държавната скица за електронна идентификация, да бъде министърът на електронното ръководство.

Предвижда се и унищожаване на остарелите концепции от Закона за електронната идентификация (ЗЕИ). Поради невъзможността на Министерство на вътрешните работи да осъществя национална скица за електронна идентификация в плануваните периоди, тези концепции се анулират (администратори на електронна еднаквост, частни центрове за електронна идентификация).

“Проблемът на оставането в Министерство на вътрешните работи е, че дигитализацията в никакъв случай няма да е приоритет на политическите управления - не тъй като не желаят да стане, а тъй като са заринати с многочислени полицейски проблеми и дигитализацията не е фокусът на министерството ", добави някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Божанов напомни, че концепцията на закона постоянно е била новите персонални карти да са единствено един вероятен притежател на електронната еднаквост, като в последните години като по-удобно средство се е наложил мобилният телефон.

“Това е най-подходящата институционална рамка за реализиране на резултата - да имаме комфортно средство за електронна идентификация оптимално скоро, в това число стъпвайки на към този момент построеното от МЕУ по мое време ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР