ПП/ДБ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното

...
ПП/ДБ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното
Коментари Харесай

ПП/ДБ иска извънредно заседание на НС утре за нещо, което ще се случи днес

ПП/ДБ внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 15 май /сряда/ от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван от кабинета „ Денков “.

Планираното в бюджета нарастване на пенсиите от 1 юли е за 11%.

Коалицията упорства съвещанието да се организира при следния ред:

1. Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, по отношение на появилата се в общественото пространство информация и план на решение на надзорния съвет на Националния застрахователен институт, което е включено в дневния ред на идното съвещание на 14.05.2024 година, който планува осъвременяване на пенсиите по член 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2. Проект на решение за задължаване на представителите, избрани от Министерския съвет в Надзорния съвет на Национално застрахователен институт, да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11%.

На съвещанието си през днешния ден Национален осигурителен институт би трябвало да реши дефинитивно с какъв брой ще се усилят пенсиите от 1 юли. Кодексът за обществено обезпечаване регламентира нарастването на пенсиите да става съгласно формула.

Вчера от служебния кабинет увериха, че на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще поддържат предлагането, което ще направи служебният обществен министър за 11% нарастване на пенсиите. Ивайло Иванов увери, че сумата е обезпечена и призната от Народно събрание.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР