ПП-ДБ се обясняват: Отношенията ни са сложни, но трябва да

...
ПП-ДБ се обясняват: Отношенията ни са сложни, но трябва да
Коментари Харесай

Радев към ПП/ДБ: 9 месеца имахте отговорност за властта и си осигурихте подкрепата на ДПС

ПП-ДБ се изясняват: Отношенията ни са комплицирани, само че би трябвало да продължим
Представителите на ПП-ДБ Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов дойдоха за съвещания в президентството минути откакто (не)коалиционните им сътрудници в ръководството от ГЕРБ-СДС разговаряха с Румен Радев. Серията срещи на президента с главните политически сили в Народното събрание е процедура, която предшества връчването на мандат за сформиране на държавно управление.

Президентът ги попита съвсем същите неща, които и: склонни ли са, на фона на комплицираните им връзки с сътрудниците им, да подпишат документ, " с който да имаме устойчовост ", подготвени ли да да поддържат първи мандат на ГЕРБ-СДС и имат ли потребност от още време за диалози между тях, както споделиха от партията на Борисов малко преди този момент. 

" Действително преди 9 месеца поехме отговорност, съзнавайки, че тя ще ни нанесе политически вреди. Но тази отговорност си струваше поради правосъдната промяна, заседналите с години наред инвестниционни планове, енергийния преход... можем да кажем, че си струваше това изпитание. Надявам се, че след време това ще бъде осъзнато ", съобщи Николай Денков.

По отношение на договарянията с ГЕРБ-СДС ротационният министър председател в оставка съобщи: " Да, връзките ни са комплицирани. Имаме поставени два документа на масата на договарянията, а дали ще продължим, зависи по какъв начин ще наподобява съглашението. Има прогрес, само че до момента в който не е контрактувано всичко, нищо не е контрактувано. Имаше схващане от другата страна, че договарянията би трябвало да стартират с полемиките за несвършените промени, със задвижването на регулаторите и този контролни органи, които не работят. Това изчиствахме в първата част от договарянията. Ако тези промени не се свършат, няма да си коства цялото изпитание. Престои и разискване на вероятен личен състав на Министерски съвет...

...Дали би трябвало повече време - напълно във Вашите пълномощия е Вие да решите по какъв начин ще действате - не е наша работа да се опитваме да се месим интензивно в тази процедура, само че се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление, което да продължи промените, което да продължим по европейския път, който ни събра дружно, тъй като в последна сметка това ще бъде потребно за хората ", обърна се към президента ротационният министър председател в оставка Николай Денков. 

Първият тур на консултациите при президента се случи след двудневни интензивни договаряния сред двете обединения, резултатът от които обаче остана незнаен, защото и те съзнателно резервираха безмълвие през уикенда. Единственото, което разяснява пред медиите през вчерашния ден преди обед един от членовете на договарящия екип на ГЕРБ - Деница Сачева, бе, че " диалозите са градивни ".

Днес след срещата с Радев Мария Габриел също бе уклончива и съобщи, че имат потребност от още малко време преди да им бъде връчен мандатът.

" Преговорите не престават, имаме общи точки. Разговорите са градивни. Разбира се, имаме и разлики и тъкмо по тази причина ни трябват договарянията, с цел да може превъзмогването на разликите и възможностите, които си даваме, с цел да преодолеем тези разлики, да са на доста постоянна основа. За нас тази основа са правилата за бистрота, да има споделена отговорност, да има доста явен механизъм за взимане на решения. Имаме потребност от още малко време. Благодарна съм за градивния звук, в който през последните два дни договарянията протекоха ", сподели претендентът за ротационен министър председател. 

Освен с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, през днешния ден президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на парламентарната група на " Движение за права и свободи ". Тя ще се състои в 14 ч.

Във вторник президентът ще се срещне с представители на парламентарната група на " Възраждане " от 9:30 ч., на " Българска социалистическа партия за България " - от 11:30 часа, и на " ИТН " - от 14:00 часа.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР