ПП-ДБ очаквано върна мандата: Изборът на служебен премиер става все

...
ПП-ДБ очаквано върна мандата: Изборът на служебен премиер става все
Коментари Харесай

Вечерни новини: Спасителна акция в енергетиката; Търг за половината „Струма“; Имоти „златна мина“

ПП-ДБ предстоящо върна мандата: Изборът на длъжностен министър председател става все по-труден
Очаквано втората по мощ парламентарна група „ Продължаваме промяната – Демократична България “ върна несбъднат мандата за сформиране на държавно управление след неуспеха на договарянията с ГЕРБ. Николай Денков бе безапелационен, че групировката няма да взе участие в договарянията за трети мандат и помоли президента Румен Радев да постави старания да организира избори 2 в 1 с вота за Европейския парламент през юни. Държавният глава обаче сподели, че за това е късно и нахока ПП-ДБ заради промените в Конституцията, които лимитират вариантите за избор на длъжностен министър председател - а с последните събития той е още по-стеснен.
Държавата задейства избавителна акция с 1.6 милиарда лева в бранш енергетика
Министерство на енергетиката ще получи 1.6 милиарда лева от държавния бюджет, с които да покрие задълженията на „ Топлофикация София “ към „ Булгаргаз “ и Български енергиен холдинг (БЕХ). След това през БЕХ част от средствата - 728 млн. лева ще се внесат като подаяние във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), с цел да се запълни насъбраният в него недостиг.
Обезщетения и преквалификация за съкратените от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “
С служащите, които следва да бъдат освободени от Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, ще се работи за акомодация към пазара на труда, уменията им ще бъдат картографирани и ще могат да стартират курсове за преквалификация. Тези обещания пристигнаха от Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията по заетостта след извършена среща с управлението на централата във вторник.
„ Енерго-про “ има интерес да построи първия частен ПАВЕЦ „ Самораново “
Компанията, обслужваща Североизточна България, „ Енерго-про “ продължава работа по плана си за създаване на помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) към Водноелектрическа централа „ Самораново “. Инвестиционното желание на сдружението е постъпило в община Дупница още през 2022 година, само че локалната администрация стартира да работи по него през предишното лято. Последващите стъпки бяха коментирани от кмета на община Дупница, към която е село Самораново, Първан Дангов. 
Има ли парцели „ златна мина “ на българския пазар?
Жилищният пазар в България остава все по този начин парещ макар формалните данни на Национален статистически институт, които регистрират спад в цените на парцелите. Всъщност, новото строителство в огромните градове продължава да покорява ценови върхове, а на вторичния пазар, главно в по-големите градове, цените свободно падат. Но има ли имоти, които се трансформират в „ златна мина “? И допустимо ли е точно ипотекираните парцели да са най-изгодни на пазара сега. Мнозинството от представителите на организациите за недвижими парцели, с които Economic.bg приказва по тематиката, споделят, че сходни сюжети са се разигравали през 2011 – 2012 година, само че в този момент обстановката е по-различна.
АПИ пуска търг за планиране на половината „ Струма “ през Кресна
Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи поръчка за разработване на прединвестиционно изследване и планиране на трасе на едно от трасетата на автомагистрала „ Струма “ през Кресненския пролом. Ще се търсят разновидности за платното в посока Кулата, което да мине отвън дефилето, както и разновидности за дублиращо трасе. Поръчката е на стойност 1 млн. лева без Данък добавена стойност. 
Гвоздейков ще задейства процедурата за избор на нов жп транспортьор
Министърът на превоза Георги Гвоздейков ще задейства процедурата за възлагане на нов контракт за пътнически жп транспорти. За задачата Министерският съвет одобри решение, с което разпорежда на министъра да организира търг и да избере идващия жп транспортьор. Така над „ БДЖ – Пътнически транспорти “ надвисват буреносни облаци, защото държавното сдружение ще се конкурира с частната компания „ Пимк “, която през октомври 2023 година получи лиценз за транспорт на пасажери.
БДЖ публично избра Deutsche Bahn за покупката на вагоните втора употреба
„ БДЖ – Пътнически транспорти “ публично завърши процедурата по директно договаряне за покупка на 76 вагона втора употреба, които бяха контрактувани от министъра на превоза Георги Гвоздейков и Deutsche Bahn. Без изненади Комисията е провела договаряния и класира като реализатор поделение на немските железници - DB Fernverkehr AG.
Bulgaria Air с смяна в терминалите поради „ въздушния “ Шенген
Националният авиопревозвач Bulagria Air започва да оперира от/до нови терминали за кацане и политане на три европейски летища в Рим, Прага и Мадрид. Причината за това е влизането на България във „ въздушния “ Шенген от 31 март 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР