ПП - ДБ няма да влезе в зала, нещата, които

...
ПП - ДБ няма да влезе в зала, нещата, които
Коментари Харесай

Петков/ Иванов: ПП-ДБ няма да влезе в зала, няма да има правителство-параванче!

Политическа партия - Демократична България няма да влезе в зала, нещата, които се случват са неприемливи.

Това съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков на взаимна конференция на Политическа партия - Демократична България, на която бяха отправени остри думи към съдружния сътрудник ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Петков изиска ясно съблюдаване на уговорките от страна на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

И в края на конференцията не скри, че може и да се отдръпват от кабинета. На въпрос може ли да се чака оставка на държавното управление, Петков съобщи: " Потенциално, да ".

 

Нека никой не си мисли, че ще има държавно управление - параванче с нашата поддръжка, отсече и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

 

Правителството не се скапва, само че би трябвало да се дефинира дали това ще бъде държавно управление - параванче или ще върви в вярна посока, сподели Иванов в отговор на журналистически въпрос скапва ли се държавното управление.

 

Кирил Петков изясни какво ги е предиздвикало да вземат решение да не влизат в пленарната зала.

 

" Едно от най-големите събития в последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Ние поискахме министърът на правораздаването да бъде изслушан в зала, бяхме блокирани от скритото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". След това същия следобяд правната комисия изиска да бъде изслушан министърът на правораздаването за същата тази замяна сред Гешев и Сарафов. Комисията беше блокирана от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Антикорупционният закон, при който имахме спогодба, че двата закона на ГЕРБ и на ПП-ДБ ще бъдат вкарани в зала дружно за първо четене. Нашият закон беше отритнат със същото това болшинство ", изреди той случаи от последните дни.

" Предупредихме доста ясно, че по този начин не може да продължава. Три регулатора през вчерашния ден бяха вкарани в комисия. Тук нарушаване на нашата първична сделка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази сделка беше нарушена във вчерашния ден. За трите регулатора бяха вкарани в дневния ред ", продължи той.

 

Кирил Петков имаше поради вкарването в парламентарните комисии по бюджет и по опазване на здравето на разпоредбите за избор на ръководители на Българска народна банка, Сметната палата и Здравната каса.

 

" Поредната причина, довела до излизането на ПП-ДБ от парламентарната зала, е, че обновяването на управленията на Сметната палата, Българска народна банка и Здравната каса е вкарано в комисия. Първоначалната ни сделка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани и за тях ще има единствено претенденти с безупречна известност, беше нарушена ", продължи Петков. И добави: " Ако някой си мисли, че до момента в който имаме държавно управление, това ще бъде цената - хората във всички регулатори с мандат до 5 години да бъдат сменени от скритото болшинство, доста се лъжат. Няма по какъв начин да дадам контрола в страната на това болшинство. "

" Ако някой си мисли, че имаме държавно управление, което е доста значимо за България, само че в случай че някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори, с мандат 5 години, да бъдат сменени, доста се лъже. Няма по какъв начин да дадем контролите на страната “, повтори Кирил Петков.

" Докато държавното управление се пробва да работи, то служи като параванче, едно друго болшинство, ще вземе регулаторите ", съобщи от своя страна Христо Иванов. И добави, че с цел да има държавно управление, те били създали огромни отстъпки.

Иванов изрази и подозрение, че се готви избор на нов основен прокурор, който щял да бъде непосредствен до президента Румен Радев.

" Отговорното деяние е да има държавно управление, само че да бъде държавно управление на промените. Искаме ясна сделка за механизъм по какъв начин ще се попълнят регулаторите, по координиране на законите по законодателната стратегия и по какъв начин ще мине правосъдната промяна оттук насетне. Призоваваме към разсъдък и диалог, от тях зависи не просто дали ще има едно или друго държавно управление, а по какъв начин ще върви България “, сподели още Христо Иванов.

" Правителството не се скапва, само че би трябвало да се дефинира дали ще е държавно управление на смяната, или правителство-параванче “, повтори Иванов.

Ще има ротация, в случай че има реформаторско държавно управление, предизвести Христо Иванов.

" Говорим за регулаторите, друго е от изпълнителната власт “, измъкна се Иванов от въпрос кое от назначенията на кабинета, е в съгласие с ГЕРБ.

 

Христо Иванов бе безапелационен, че държавното управление не се скапва. Не сме в зала, до момента в който се прокарва второто аварийно болшинство, в което се вижда по какъв начин ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " анулират характера на ръководството, сподели той и прикани още един път за повече разсъдък.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР