ПП-ДБ не са се съгласявали нито с проектокабинета, представен от

...
ПП-ДБ не са се съгласявали нито с проектокабинета, представен от
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Днес Борисов избра дружбата си с Пеевски пред България

ПП-ДБ не са се съгласявали нито с проектокабинета, показан от Мария Габриел, нито с подписания от нея план за съглашение за общо ръководство.

" Немалка част от номинраните за министри не са давали единодушие да бъдат включени в този състав - в това число и аз ", сподели министър председателят Николай Денков, който добави, че ще подаде декларация, че не желае да бъде номиниран, в случай че планът влезе в Народното събрание

" Изрично казахме на сътрудниците от ГЕРБ, че откакто свършат договарянията, имаме потребност от няколко часа, с цел да ги обсъдим и да ги представим на груповите ни органи. Нищо не постанова такова бързане. Ние бяхме подготвени да продължаваме да преговаряме, до момента в който стигнем до извънредно единодушие. Но ГЕРБ напуснаха договарянията и отидоха при президента. Това ни демонстрира, че през последните дни не е имало предпочитание за действителен преговорен развой, а се е симулирало подобен ", сподели още Денков.

Христо Иванов описа, че още по време на договарянията са попитали Мария Габриел дали възнамерява да показа несъгласуван с ПП-ДБ състав на кабинета - и тя е дала отговор " Не, това не е моят жанр ".

" Да се показа несъгласуван състав с министри, които са представители на политически сили, които не са съгласували това и няма волеизявление за единодушието им - почтено казано, не съм си представял такова нещо ", сподели Иванов.

На конференцията до премиера участваха и много от министрите от кабинета в оставка, чиито имена през днешния ден бяха показани като " подготвени " за претенденти от ГЕРБ - включително Асен Василев, Кирил Вътев, Атанас Славов, Георги Гвоздейков, Зарица Динкова, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Димитър Илиев.

Още по-остър беше тонът на Кирил Петков, който съобщи, че доверието на ПП-ДБ в личността на Мария Габриел като кандидат-премиер е " окончателно изгубено ".

" Тя се поддаде на напън от господин Борисов, допускам и на господин Пеевски.Тя сподели, че няма качества да бъде министър председател. Към нея изпитвам жалост. Но за господин Борисов мее позор ", сподели Кирил Петков.

" В нито един ден не се яви, не вдигаше телефоните си, криеше се зад 4 дами, тъй като нямаше мъжеството да каже " Аз не мога да приема подобен кабинет ". Днес господин Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски пред България ", сподели още той на конференция.

Асен Василев се обърна задочно към Мария Габриел, като подсети, че през 2022 година той също е бил на нейното място и е получил мандат за държавно управление, за което няма парламентарна поддръжка.

" Бяхме на 4 гласа от това да осигурим болшинство за правителество, само че защото нямахме единодушие и болшинство, върнах мандата, а не си разреших да си играя със ориста на България. Това е безусловно безсрамие. Това е поругаване на всичко, за което се борихме като правова страна. Това значи, че госпожа Габриел към този момент не е част от решението, а част от казуса. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България ", сподели Асен Василев.

Христо Иванов разказа и хронологията на договарянията с ГЕРБ, като даде да се разбере, че една от аргументите да се търси " взривяване на процеса " е невъзможността на екипа на Борисов да прокара текст, който " бетонира " Движение за права и свободи като единствен евентуален сътрудник в 49 Народно заседание в така наречен плаващи болшинства.

" Отказхаа да продължат диалозите на експертно равнище за законодателната и управническата стратегия - още един знак, че навлизаме във фаза на търсене на мотив за взривяване на процеса, а не резултата, който всички желаем. Беше ни казано, че или може да има съглашение и това постанова основна смяна в състава на Министерски съвет, или може да има същия състав на Министерски съвет, само че без съглашение. Споразумението и неговият резултат бяха огромният проблем. Но тъй като беше неловко да се каже какъв е той - се търсеха други мотиви. Напускаше се няколко пъти трагично и без ясно пояснение за какво, прекъсваха се договарянията, даваха се трагични конференции, на които никой не разбираше нищо ", сподели той.

Иванов уточни, че няма подписано съглашение нито за механизма за взимане на решения във властта, нито за състава на Министерския съвет.

" Имаше диалози за разнообразни оферти за министри. За министър на електронното ръководство ние предложихме 9 души. Когато споделят, че не сме преговаряли, да знаете, че това е неистина. Десетият човек беше предложение на госпожа Габриел. Ние бяхме подготвени да го приемем. Свързаха се наши хора с него, оказа се, че с него не е говорено (от ГЕРБ) ", сподели Христо Иванов.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР