ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС влязоха в спор за избора на председател

...
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС влязоха в спор за избора на председател
Коментари Харесай

Нарушено ли е джентълменското споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС влязоха в спор за избора на ръководител на правната комисия. Втората по величина парламентарна група изиска през днешния ден предлагането ѝ за ръководител на Правната комисия да влезе за гласоподаване в пленарната зала. Това беше отхвърлено, а от ГЕРБ-СДС предложиха въпросът за избор на ръководители и зам.-председатели на комисиите да бъде решен след председателски съвет.

" Виждаме, че въпреки и постепенно, Народното събрание влиза във функционалностите си да приготвя законопроекти. В тази връзка има импортирано предложение за включване на точка в дневния ред за избор на ръководител на комисията по правни въпроси ", сподели Николай Денков от ПГ на ПП-ДБ при започване на съвещанието.

" За някои тук Конституцията не важи за тях и те не са длъжни да я съблюдават. Имаме показани планове, имаме образувани комисии за всички депутати. Какво значи да има някой с по-специален статут, единствено тъй като политическата мощ е решила да е патерица на ГЕРБ и по тази причина да изберем нейния ръководител ", възрази Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".

" Когато пристъпим, след чуването на служебния финансов министър, да прекъснем съвещанието за председателски съвет. На последния съвет всички уточнихме няколко неща - първото беше, че вие, господин ръководител, насрочвате съвещание на комисия и посочвате кой краткотрайно да ги ръководи ", сподели Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Последва брифинг на съпредседателите на парламентарната група на ПП-ДБ, които обявиха, че ГЕРБ-СДС нарушава джентълменското съглашение сред двете групи. То включва ротация на председателството на Народното събрание и на правната комисия, в случай че Народното събрание има живот над 3 месеца.

" Това, което се случи доскоро, е, че Десислава Атанасова - същата, която произнесе тези думи, наруши това съглашение. Това изяснява за какво има аргументи да сме деликатни с връзките си с ГЕРБ-СДС ", сподели Николай Денков.



" В политиката доста значимо нещо е доверието. За да се построява доверие, би трябвало да се извършват уговорките и ние сме обезпокоени от това, което се случва ", уточни Атанас Атанасов.

Минути по-късно Десислава Атанасова отговори на собствен ред, че джентълменското съглашение не е изчерпано и че то включва тримесечния небосвод на живот на Народното събрание. В тази връзка тя още един път предложения ПП-ДБ на срещата с претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в 17 ч., тъй че да бъде обезпечен нужния небосвод на живот на Народното събрание посредством лъчение на постоянен кабинет.

,,Джентълменското съглашение, което дружно с Политическа партия и Демократична България постигнахме, не е изчерпано. Бих желала да кажа на сътрудниците, че и тогава и в този момент то беше дружно с уговорката националното заседание да работи повече от три месеца, с цел да има ротация на ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правната комисия ", уточни Атанасова.

Специално свиканият председателски съвет завърши без реализирана договореност.



По отношение на срещата в 17 часа ПП-ДБ обявиха, че ще участват, само че няма смяна в позицията им.

" Очакваме в 5 часа тази среща, най-важното е да забележим какви са концепциите на Мария Габриел - дали става дума единствено за промяна на един човек или за същинска правосъдна промяна. Знаете, че би трябвало и смяна в Конституцията, с цел да бъде устойчива тази промяна, тъй че има много въпроси, на които ще чакаме отговор. Нека да мине срещата, дано да чуем какви са концепциите, тогава ще се съберем с водачите и ще обсъждаме, само че истината е, че за момента няма никаква настройки за смяна ", сподели Николай Денков, ПП-ДБ.

След срещите през вчерашния ден позициите на останалите парламентарни сили остават без смяна:

Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи:

" - Ако сме откровени в задачите, че би трябвало да преодолеем политическата рецесия, с цел да се преодолеят другите рецесии, мисля, че сме длъжни да намерим формулата за постоянен кабинет.

- Минава ли тази формула за постоянен кабинет през първи приоритет искане за прибързано премахване на господин Гешев?

- Ние през вчерашния ден обявихме нашата позиция, че съгласно нас това е една добра концепция на база на насъбраното напрежение в обществото. Така че този въпрос не би било да е редно да е спънка за реализиране на по-важната тематика за последните години, а точно - излаз от политическата рецесия и сформиране на постоянен кабинет "

Костадин Костадинов, ръководител на Възраждане:

" Според мен няма да има държавно управление, само че даже и да се сформира такова напук, на макар, тъй като по този начин са ни споделили от американското посолство, това държавно управление единствено ще докара до още по-негативни последствия за България. Видяхме какво стана последния път, когато се сформира следващият евроатлантически бълвоч - 12 милиарда заем обсъждаме сега единствено за тази година в държавния бюджет. За идната и последващата година - отново сред 10 и 15 милиарда Това е цената, която плащаме за 7 месеца неспособно, безидейно и импотентно ръководство на Кирил Петков. Трябва ли в този момент да повтаряме тази неточност още веднъж единствено и само, тъй като би трябвало да има постоянно държавно управление? "

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия:

" Искаме ред и правила. Първо - лидерска среща на всички. Казваме: " Слагаме преди всичко бюджет, обществени, Шенген, правосъдна промяна и така нататък " Пет неща, споделям примерно. След това изчисляваме рационално за какъв брой време може да се свърши тази работа. Изключително значимо е какво ще се случи през днешния ден сред Демократична България и Политическа партия и ГЕРБ, тъй като виждате, че те упорстват към момента за общ съюз въпреки че през днешния ден поразвалиха това едноръко джентълменско съглашение ".

Станислав Балабанов, Има Такъв Народ:

" - Вчера беше една естествена първа среща, с цел да разберем какви са нейните хрумвания.
- Т. е., нямате още решение дали бихте подкрепили държавно управление?
- Не, несъмнено, тъй като не е имало нищо съответно сложено като предложение, като хрумвания за реализация. В този политически спектакъл губещите се оказаха ПП-ДБ, защото държанието им е същото като на Иван Костов преди години, който като загуби изборите, се обиди на цялата българска нация, че е изгубил изборите. Сега целият български парламент да се преценява с програмата на Кирил и Асен, които са в чужбина по незнайни аргументи. Това нещо бави парламентарния и политически развой, надяваме се това най-бързо да спре, с цел да забележим дали има опция за реализация на кабинет ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР