ПП безочливо заблуждават - само на думи образованието е приоритет

...
ПП безочливо заблуждават - само на думи образованието е приоритет
Коментари Харесай

Доц. Медиха Хамза: В понеделник българските висши училища ще останат затворени

ПП безсрамно заблуждават - единствено на думи образованието е приоритет за тях
В понеделник българските висши учебни заведения ще останат затворени. Най-важният въпрос, на който би трябвало да се потърси и да се запомни отговорът, е, за какво след 30 години се стига до протестни дейности в академичната сфера?

Отговорът е: тъй като през последните три години висшето обучение беше подценено. Управлявалите през този интервал служебни и най-много постоянните държавни управления на Политическа партия не помниха, че то е приоритет за ръководството на страната и полезност в традициите на българина.

Предизборно Политическа партия в лицето на акад. Николай Денков и съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков неведнъж твърдяха, че образованието е приоритет за тяхната партия. Думи и нищо повече! Реално държавното управление, отпред с човек от университетските среди – Николай Денков, заложи в държавния бюджет за 2024 година орязани средства, които доближиха дъното – едвам 0,6% от брутния вътрешен артикул.

Как да им вярваш, че образованието им е приоритет, като не предвидиха в бюджета средства за повишение на заплатите в академичната сфера? След приемането на финансовата рамка за годината, в която бяха избрани въпреки и незадоволителните 39 млн. лева за компенсиране на диспропорциите в заплатите в областта на висшето обучение, кабинетът Денков и финансовият министър Асен Василев не направиха нищо, с цел да може хората да получат нарасналите си приходи от 1 януари 2024 година Парите са написани в държавния бюджет, само че държавното управление на Политическа партия не стори нужното, с цел да бъдат изплатени. Това е несъблюдение на най-висшия финансов закон в страната.

Колко правилно е да твърдиш, че си поставяш за цел развиването на просветителната сфера, само че с дейностите си в ръководството го възпрепятстваш? В пленарна зала Кирил Петков и компания Политическа партия не поддържаха измененията в Закона за висше обучение (ЗВО), препоръчани от депутата от Съюз на демократичните сили доцент Медиха Хамза и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. С това те се опълчиха на по-високите приходи за докторанти и асистенти, което е значима причина за развиване на кадровия капацитет в научната сфера. Разумът надви с помощта на упоритостта в отстояването на тезите от страна на вносителите от ГЕРБ-СДС и поддръжката на останалите парламентарно показани партии законът беше признат, само че без гласове от Политическа партия.

Управлението на процесите в образованието не е като да управляваш компании или да пишеш научни писания. Защото висшето обучение е жива система от мислещи хора. На тези интелигентни хора е неприсъщо подчиняването на неправилни тези за развиването на висшето обучение. Още по-непонятно за тях е да не следваш признати за осъществяване стратегически документи за развиването на висшето обучение – Стратегията за развиване на висшето обучение и ЗВО. Вместо това изненадващо предлагаш отпадане на таксите за студентите, само че се оказва, че нужните за такава мярка към 150 млн. лева не са обезпечени от кабинета на Николай Денков с финансов министър Асен Василев. Може единствено да гадаем, в случай че беше осъществена такава концепция, от кое място щяха да се намерят въпросните пари, с цел да бъдат платени от страната на университетите, които преди този момент щяха да бъдат принудени да върнат към този момент събраните от студентите такси.

Развитието на висшето обучение е дело на младежите – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, само че би трябвало в сегашното да имат спокойствието да развиват научния капацитет на страната. Висшето обучение дава фрагментите, които на следващия ден ще вземат решенията за развиването и ръководството във всички сфери на стопанската система, опазването на здравето, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е значим всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша просветителна степен.

С неистини не можеш да заблудиш академичната общественост! Няма да излъжеш и младежите, решили да се образоват и да получат качествени познания. Защото образованието е определящо за бъдещето на нашите деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР