Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само

...
Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само
Коментари Харесай

Слави обясни за името на партията си, позова се на Конституцията и закона

Позволявам си да разясня изявление на професор Огнян Герджиков, единствено тъй като е някогашен ръководител на Народното събрание и някогашен министър-председател. Освен това е и учител по право в Софийския Университет. И като подобен, би следвало да познава закона по-добре от всички нас.
Вчера професор Герджиков съобщи: “... зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия " Нямa тaкaвa държaвa ", написа Слави Трифонов преди минути на фейсбук страницата си, а мотив за поста му е изказване на юриста Огнян Герджиков, че партията на Слави ''Няма такава държава'' ще срещне проблеми при регистрацията си в съда поради самото си име.

Малко обстоятелства.
Първо:
Няма закон в България, който да има подобен текст, какъвто неподготвено показва професорът.
Второ:
В член 4-ти от Закона за политическите партии написа следното: “Организацията и активността на политическите партии се реализират въз основа на Конституцията, законите и в сходство с техните устави.”
Трето:
Ето какво написа в Конституцията:
Член 44.
(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
(2) Забраняват се организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение.
(3) Законът дефинира организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното преустановяване, както и взаимоотношенията им с страната.
Пояснявам за професора – в тези текстове на Конституцията се приказва за активност, а не за име.
Четвърто:
Единственото място в Закона за политическите партии, където се приказва за име, е следният текст:
Член 14.
(2) Не се позволява повторение на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, числа, цифри или други знаци.
И пето:
В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон във връзка с сдруженията, а партиите също са съдружие по смисъла на закона, написа следното:
Чл. 7. (1) Наименованието би трябвало да включва ясно обозначение на типа на юридическото лице с нестопанска цел.
(2) Наименованието би трябвало да не вкарва в подвеждане и да не накърнява положителните нрави.
Това са обстоятелствата.
В последна сметка, изказванието “Няма такава държава” не дава отговор на въпроса “каква?” Каква “такава” страна няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в последна сметка, страната е такава, каквато си я създадем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР