Позволява проследяване на ефекта от лекарствата върху организмаДиагностиката и биологичните

...
Позволява проследяване на ефекта от лекарствата върху организмаДиагностиката и биологичните
Коментари Харесай

„Тяло на чип” имитира поведението на 10 органа

Позволява следене на резултата от медикаментите върху организма

Диагностиката и биологичните проучвания са пред революционен прогрес
(снимка: CC0 Public Domain)

Очаква ли ни гражданска война в методите на самостоятелна диагностика и изобщо в региона на биологичните проучвания ? Учени от Института Уайс на Харвардския университет сътвориха „ тяло на чип ”, което симулира държанието на 10 свързани органа.

Предлаганата платформа Body-on-Chip (тяло на чип) надвишава елементарната реплика на органи, като разрешава следене на цялостния резултат на медикаментите върху човешкото тяло, а освен върху обособените му органи.

Такава платформа доста ще форсира създаването на нови медикаменти, изключително в ранните стадии на тествания. Благоприятният резултат на даден химикал върху един орган може да аргументи нежелани реакции при други органи – това може да се види на система „ тяло на чип ”, само че не и в „ орган на чип ”.

Системата дава опция за установяване на мечтаната централизация на лекарството и за оценка на скоростта за неговото извеждане от тялото. С други думи, платформата Body-on-Chip разрешава следене както на фармакокинетиката ( всмукване, систематизиране, метаболизъм и отделяне), по този начин и на фармакодинамиката (въздействие, механизми и странични ефекти).

Илюстрация на система „ тяло на чип ” върху рисунка на Леонардо да Винчи
(източник: Wyss Institute at Harvard University)

В структурно отношение „ тялото на чип ” включва няколко устройства с размер на карта памет. Всяко устройство има два канала, единият от които имитира или съдържа характерни тъкани на избран орган, а вторият имитира кръвоносните съдове. Двата канала са разграничени от пореста мембрана, характерна за този орган.

В цялостния модел „ органите ” и кръвоносните съдове са свързани с микротръби, които симулират кръвообращението в човешкото тяло. Всичко това се управлява посредством компютърни команди.

Учените са свързали съдовите канали на осем разнообразни „ органа на чип ”, в това число червата, черния дроб, бъбреците, сърцето, белите дробове, кожата, хематоeнцефаличната преграда (физиологичната преграда сред кръвоносната система и централната нервна система) и мозъка. Моделът е съумял да поддържа жизнеспособността на всички тъкани на чиповете в продължение на три седмици.

Експерименти с разпространяване на никотин в „ органите ” и резултата на лекарство за химиотерапия върху тях демонстрират, че наличието на субстанции в „ органите ”, негативното им въздействие върху тъканите, концентрацията и скоростта на извеждането им от изкуственото тяло са съвсем същите като при жив човек. Не е пресилено да се каже, че тази разработка може да промени в обозримо бъдеще фармацевтичната промишленост и лекуването на хората.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР