Позволете ни днес да изтупаме от прахта историята на една

...
Позволете ни днес да изтупаме от прахта историята на една
Коментари Харесай

Ирена Сендлер: светицата от Варшава, която спасява живота на 2500 деца

Позволете ни през днешния ден да изтупаме от прахта историята на една изключителна персона. Ирена Сендлерова е жена, чийто облик ще обикнете вечно, тъй като той сплотява всичко това, към което би трябвало се стремим, само че срещаме все по-рядко в днешно време – състрадание, жертвоготовност, положително и чисто сърце...

Варшава. Годината е 1943-та. Ирена Сендлер и Янина Каролина се любуват на извънредно необичаен миг на мира в град, унищожен от страховития фантом на войната. Изведнъж някой почуква няколко пъти на вратата. Кръвта им се смразява – Гестапо! Отвън чака величествен полицейски патрул.

В този миг Ирена осъзнава, че я разделят единствено няколко минути от ареста. Предава на Янина най-ценното нещо, което пази с цената на живота си – стъклен буркан, в който се намират листчета с над 2 хиляди имена на еврейски деца, които оцеляват с помощта на нея.

Това обаче не е първият път, когато я залавят поради опитите ѝ да се бори против нацизма. Затова дано стартираме историята по този начин, както би трябвало.
 Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за
Баща ѝ, Станислав Кшижановски, е доктор, член на Полската социалистическа партия. Политическата му ангажираност проваля проектите му да приключи медицина във Варшавския университет (завършва през 1908 година в Харков). Ирена Сендлерова е само дете. На 2 годинки се разболява от коклюш, което принуждава родителите ѝ да изоставен Варшава и да заживеят в Отвоцк. Там татко ѝ стартира частна процедура, като лекува най-вече бедните евреи и селяни, до момента в който всички останали лекари отхвърлят.

Атмосферата в фамилията оказва огромно въздействие и върху активността на Ирена по време на Втората международна война. Още като дете тя стартира да реагира бурно против всички прояви на дискриминация против еврейските ѝ другари. По това време, около игрите и прекараното време с тях, научава езика идиш.
 5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си
Учи във Факултета по право на Варшавския университет. След две години се мести във Факултета по филантропични науки, където да учи полонистика. Педагогическата си процедура води във филиала на Дома за сираци на Януш Корчак „ Ружичка “ (на полски: Różyczka) във Вавер. Принадлежи към Съюза на полската демократична юноша.
 Извънземното устройство, което кожата на лицето ти ще обикне вечно! Edna предлага Извънземното устройство, което кожата на лицето ти ще обикне вечно!
По време на антисемитските прояви през 30-те години във Варшавския университет се опълчва на блокирането на достъпа до лекционните зали за евреи. След като ректорът Влоджимеж Антоневич издава заповед за въвеждане на така наречен „ getto ławkowe “ (място в лекционната зала, предопределено за евреи), по време на лекции Ирена сяда до тях. Заради това се трансформира в цел за офанзиви от страна на студентите от Национален коренен лагер. След като става очевидец на издевателството върху нейните еврейски колежки, задрасква печата в студентската си брошура, който ѝ дава право да заема място на скамейките за християни. Заради това са ѝ спрени студентските права по време на сесията на академичната 1937/1938 година. Това решение обаче е отхвърлено от Тадеуш Котарбински, който замества ректора.

И по този начин, въодушевена от разтърсващите събития и възприятието си за правдивост, през 1932 година стартира работа в секцията Грижа за майки и деца на Гражданския комитет за обществена помощ на Полския свободен университет (Wolna Wszechnica Polska). Работи и в Консултативния съвет на Комитета, където чиновниците пазят безработните от изпъждане. Заема разнообразни длъжности в Отдела за обществени грижи и опазване на здравето.
 Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже
През октомври 1939 година немските управляващи не разрешават на градската администрация да се оказва каквато и да е помощ на евреите и издават заповед да бъдат уволнени всички еврейски служащи. Група хора, проведени от Ирена Сендлерова не престават да им оказват помощ. Тази група на първо време се състои 5 души, след това стават 10, като по-голямата част са дами. Оказването на помощ на евреите става още по-трудно, откакто през октомври 1940-та е основано Варшавското гето, а месец по-късно то е изолирано от града.

Ирена не желае да губи контакт със своите еврейски подопечни и съумява да достави себе си и своята колежка Ирена Шулц с пропуск за санитарни чиновници, които се борят с инфекциозните заболявания в гетото. Придобиването на тези пропуски е обвързвано с нуждата от подлагане на серия от мъчителни ваксини. Пропускът дава опция за свободен достъп до гетото до януари 1943-та. Носи храна, облекла, пари и медикаменти, като дружно с Ирена придвижват до изолирания квартал към 1000 ваксини на Рудолф Вейгл за петнист тиф, създавани незаконно в Националния институт по хигиена. Влиза в гетото даже по два-три пъти на ден, през разнообразни входове, с цел да не буди съмнение. За да изрази своята взаимност с хората, в гетото слагала лента с Давидовата звезда. Благодарение на това не притегля внимание и заобикаля легитимиране. По-късно пропуск за гетото получават огромна част от нейните колежки.
 image2_16x9.png ГОДИШНИЯТ ХОРОСКОП за 2022-ра на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
Става координатор и най-активният участник по време на акцията за включване на еврейски деца в самодейността провеждана от Отдела по обществено подкрепяне и опазване на здравето за ориентиране на бездомните деца към съответните институции. За тази цел трансформират биографиите на еврейските деца. Това разрешава тяхното отклоняване до домове като полски сираци въз основа на формалното позволение, подписано от ръководителя на отдел Грижа за детето Ян Добрачински.

Над 30 деца са скрити в Турковице, а в най-голямото средище за сираци във Варшава месечно попадат по 8-10 деца от гетото. Къде ще попадне обещано дете има зависи от неговата възраст, пол, външен тип и степен на притежаване на полски език.
 Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки
По време на окупацията продължава своята активност в Полската социалистическа партия. Оказва материална помощ на фамилиите на деятелите, които попадат в пандиза, доставя медикаменти и превързочни материали на хората, които се укриват в гората.

През октомври 1943 година е задържана от Гестапо в жилището ѝ. По време на претърсването немците не откриват картотеката на избавените деца. Затворена е в женското поделение на пандиза Павяк, там е разпитвана и измъчвана. Като затворничка работи в пералното помещение. Съветът за помощ на евреите „ Жегота “ съумява да я избави, като заплаща висок рушвет. На 13 ноември същата година е освободена и продължава своята активност, като нейните спасители ѝ обезпечават подправени документи под името Клара Домбровска.

Малко преди експлоадирането на Варшавското въстание, дружно с Ядвига Виткевичова слагат картотеките в бутилки, които след това заравят в градината на дом Пьотърковски.

В резултат на напъните на Ирина и нейните сътрудници са избавени към 2500 еврейски деца. Около 1300 от тях намират помощ в полски фамилии, останалите намират леговище в манастири, отдели за протекция на детето, домове за сираци. Списъкът със избавените от „ Жегота “, направен от Ирена Сендлерова, е непокътнат на 75%.

През 1945 година е изровен, преписан и предаден на Адолф Берман. Така Централният комитет на полските евреи съумява да свърже децата с оживелите от Холокоста родители и родственици. Много от тях отпътуват по-късно за Палестина и Израел.

Ирена Сендлерова в никакъв случай не показва съответната цифра на децата, които избавя. Твърди, че са били малко и че по време на войната е можело да бъдат избавени повече.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР