Позволете да направя една прогноза, че този бюджет ще бъде

...
Позволете да направя една прогноза, че този бюджет ще бъде
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета, защото е антисоциален

Позволете да направя една прогноза, че този бюджет ще бъде съществено поправен сред първо и второ четене. От Народното събрание ще излезе нещо доста по-различно от това, което Асен Василев внася. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти в Русе, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия. 

“Управляващото болшинство е разграничено по тематиката за бюджета, което е доста рисково. Поставя под риск приемането му. Обръщам внимание към нещо, което не се разяснява обществено: бюджетът беше отритнат в основни комисии с гласовете на ГЕРБ. В икономическа, транспортна, вътрешна и комисия по защитата. Това не си припомням скоро да се е случвало, ръководещите да не могат да си прекарат бюджета " разкри водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова изясни, че ръководещата коалиция са се хванали за гушите поради 1,2 милиарда лева в енергетиката - по какъв начин да ги разпределят, кой да ги ръководи, по какъв начин да се употребяват. Корнелия Нинова добави още: " Както знаете, Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дял, ГЕРБ са срещу, може би тъй като Василев желае страната да ги ръководи, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката ", сподели водачът на социалистите и изрази своето терзание от заплахите, които крият разправиите сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Според нея те може да доведат до плаващи болшинства, които не дават никаква непоклатимост.

" Държа да кажа, по какъв начин ще гласоподава Българска социалистическа партия. Ние няма да подкрепим бюджета, тъй като считаме, че е противообществен и не дава отговор на упованията на стопанската система и за отплата на приходите. Между първо и второ четене, ще внесем предложение минималната работна заплата за 500 хиляди работещи да стане 50% от междинната за страната. Още от първи юли, а не от другата година ", съобщи Нинова.

" Ще моля към Политическа партия да изпълнят част от тези задължения, които бяхме разписали в общата си стратегия, когато управлявахме дружно, с които те се съгласяваха. Неща като безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години, увеличение на детските, майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии, идентичен коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време ", моли тя.

" Изключително притеснително е положението на общините и развиването на плановете заложени в този бюджет. Няма община, която да не е разкопана. Започнали планове по ВИК, инфраструктура, улици, пътища. Стои всичко разкопано, хората не могат да минат, тъй като единствено половината от парите на тези планове са изплатени от държавното управление към общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет безусловно да се заложат тези средства, с цел да се довършат най-малко тези стартирани планове ", сподели водачът на социалистите.

Според Нинова тревожното, което Асен Василев сподели, е че ще се заплаща единствено при цялостно довеждане докрай на плановете. Общините би трябвало да си намерят пари, да ги изпълнят с някакви средства и едвам по-късно да претендират за възнаграждение. Тя добави още: " Общините няма от кое място да ги вземат тези средства. И без това са без бюджет тази година, от дълго време са отхвърлили тази 1/12 на месец. Положението е без излаз по отношение на това, което предлага държавното управление. Ние желаеме в бюджета да се плануват тези средства и да се изпълнят плановете ".

От думите на Нинова се схваща, че социалистите ще слагат въпроси сред първо и второ четене. Това също включва внасянето на различен бюджет, който е вероятен, подсигурява финансова непоклатимост, развиване на стопанската система и повишение на приходите.

Днес управлението на партията се среща с Областните препоръки на Българска социалистическа партия във Велико Търново, Разград и Русе, с цел да разиска настоящата конюнктура и подготовката за идните локални избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР