Познаваме, че идва Коледа, по това, че петъците и уикендите

...
Познаваме, че идва Коледа, по това, че петъците и уикендите
Коментари Харесай

Черен петък е! Магазините за техника гъмжат от купувачи СНИМ...

Познаваме, че идва Коледа, по това, че петъците и уикендите стават „ черни ”. Вlack Friday и  black weekend до неотдавна бяха запазена марка за американците и западноевропейските страни, само че в този момент шопингът се вихри с цялостна мощ и у нас. Напук на високите цени и тревожните прогнози, че ни чака тежка зима.

В петъчния ден магазините за техника в Пловдив гъмжат от хора, непривично за делник късно. При „ Техномаркет ” и „ Технополис ” черният уикенд хваща петък, събота и неделя и е годен при извършване на покупки както онлайн, по този начин и във физическите магазини на веригите. И правилни на правилото „ ръка да пипне, око да види ”, кандидат-купувачите се втурнаха по комерсиалните обекти. А там са се постарали да канализират оптимално шопинг лудостта. Служители и консултанти има задоволително, само че най-вече усещане прави интензивността на хората на банковите и небанковите институции, които са подготвени да сключат бързо контракт за стоков заем. На техните работни места е много натоварено и даже се натрупват опашки от четирима – петима души, видя „ Марица ”. Оферират се 0% рента, 0 такси и надлежно 0% годишен % на разноските при разсрочването на артикули на 10 10 равни вноски.

 Намаленията в „ Техномаркет ” за промоционалния интервал са до 50 на 100 и номиналните отстъпки варират от двайсетина лв. при дребните уреди като маши за коса и сешоари до хиляда лв. при доста скъпите. За образец - комбинирана пералня със сушилня, която сега се продава за 1229 лв., а цената на доставчика е 1549 лв., или понижение с 320 лв.. От стоките за дома на особена респект са точно пералните, съдомиялните, хладилниците  и тв приемниците. Сделките ставаха доста бързо, тъй като купувачите се бяха подготвили авансово от онлайн-магазина и много постоянно от входа излизаше удовлетворен клиент с огромен кашон на количка, подготвен за товарене в персоналния автомобил. 



На черните петъци обаче огромна част от оборота идва от „ невидимите клиенти ”, тези, които пазарят от дивана в къщи в онлайн магазините. Те са много в час с динамичността на шопинга, тъй като виждат и сигналните надписи над избрани артикули „ последни бройки ”. Според маркетолози това е безотказен прийом, който да подтикне колебаещите се хора към договорка. Любопитна детайлност е, че такова известие се появи и за най-скъпия тв приемник в онлайн магазина на „ Техномаркет ” -  HISENSE HE100L5 UHD SMART LASER TV. За черния уикенд той се продава на промоционална цена 6699 лв.. А постоянната му е с хилядарка по-висока – 7699 лв.. Предлага се и на погашение. 

Всъщност, през днешния ден и на онлайн шопинг фанатиците не им беше елементарно. Черният петък в „ Технополис ” да вземем за пример потегли с фал старт – уеб сайтът се срина за малко и показваше единствено рекламното известие, че промоциите на над 3000 продукта до 50% към този момент са почнали. Поръчки обаче не можеха да се вършат. Малко по-късно техническият проблем бе отхвърлен и бяла и черна техника се купуваха обикновено. Онлайн магазинът и на „ Зора ”, където са оповестили „ рисково падащи цени ” до минус 40 % за дните от 17 до 21 ноември, даде недостатък за малко. По-наблюдателните обаче незабавно видяха, че пониженията са още по-изгодни. Като да вземем за пример климатик, клас А++, чиято цена е свалена с 41.94 на 100 до 749 лв.. Отбив от минус 46.3% има и при по този начин модерните прахосмукачки роботи, които за промоционалните дни са на цена от 349 лв., а другояче – на 650 лв..

Моловете великодушни на време

При моловете обстановката е много по-различна. Те не разчитат на стремително извършване на покупки в границите на един съответен ден или един уикенд, а на същински предколеден шопинг. Правилото при огромните търговски центрове е, че колкото повече наближава Коледа, толкоз повече се усилват тълпите. Мол Плаза наример дава обещание до минус 70 % понижения на избрани артикули в избрани магазини, като извършването на покупки няма потребност да е скоростно, тъй като цените важат до края на ноември. В Мол Пловдив пък върви акция за „ остроумен петък ” – всеки, който пазари в дните сред 25 и 27 ноември на стойност над 150 лв., взе участие в лотария. 50 късметлии ще завоюват ваучер на стойност 100 лв., с цел да попълнят изчезналите коледни дарове.



Снимки Наташа Манева
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР