Познатият тип тестови задачи със затворен отговор вкарват учениците в

...
Познатият тип тестови задачи със затворен отговор вкарват учениците в
Коментари Харесай

Познатият тип тестови задачи със затворен отговор вкарват учениците в мисловен калъп

Познатият вид тестови задания със затворен отговор вкарват учениците в умствен шаблон. Така не се развива способността им да разсъждават и да доближават до задълбочено схващане. До такова умозаключение стигат учители и експерти по български език от Академия " Никола Тесла " и платформата за просветеност " Как се написа? ". Поради сложни фактори младежите все по-често срещат компликации да откриват логическата връзка сред изреченията и думите в тях, да намират подобаващ претекст или съюз, да ги осмислят и да вникват в тях. Обезпокоително е, че се записва и аграматичност при конструирането на фрази, т.е. липсва вярното за езика ни координиране сред обособените детайли.

Тенденциите се удостоверяват от данните от съревнование по български език и литература, извършено измежду седмокласници от разнообразни софийски учебни заведения за да се ревизират наблюденията на експертите. В проучването са включени и задания от изпитния формат за национално външно оценяване (НВО), и такива от друг вид, които да предизвикат мисленето и въображението. " За страдание, ясно се вижда все по-трудното асимилиране на езика, разбирането на понятия и категории ", изяснява Доротея Николова, преподавател по български език и литература и публицист. Тревожен е фактът, че за учениците постоянно е непостижимо да извличат общи характерности и да вършат систематизирания, добавя тя. Заради прекомерното потребление на електронни устройства и спадането на качеството на връзката сред хората и образованието като цяло децата виждат света все по-фрагментарно, не могат да задържат вниманието си, да вършат взаимовръзки и да свързват нещата в целокупност, сигнализират още експертите.

За да се разчупи рамката, в изследването са включени въпроси с повече от един правилен отговор. Очаквано това затруднява в допълнение учениците, само че те споделят, че им е много по-интересно и са съумели по-дълго време да задържат вниманието си. Проблемите при преподаването и усвояването на образователния материал няма да се решат с магическа пръчка, само че специалистите са уверени, че има съответни стъпки, които може да се подхващат. На първо място, би трябвало да се осъзнае дълбочината на казуса, както и нуждата от взаимна работа сред родителите, учителите и институциите. Д-р Павлина Върбанова от онлайн платформата " Как се написа? " и създател на учебници по български език за междинните учебни заведения счита, че при бъдещи промени в изпитните формати на националното външно оценяване в VII и Х клас, както и на държавния зрелостен изпит в ХII клас би било потребно да се разнообразят дилемите със затворен отговор, като част от тях се усложнят с повече правилни отговори.

" При решаването на настоящия вид задания мисленето в някаква степен се схематизира. Ако обаче не знаеш какъв брой са правилните отговори, това ще те предизвика да разсъждаваш по-задълбочено. Нали тъкмо това желаеме от учениците – да проучват, да преценят, а не да налучкват ", безапелационна е още тя. Може да се намерения и за повече задания с отворен отговор, с които се ревизират уменията за свързване на думи в словосъчетания и на елементарни фрази в комплицирано изречение. Въпреки тежката картина, която се следи, доктор Валентина Иванова, съосновател на " Академия Никола Тесла ", е уверена, че пораства прелестно потомство – будни, умни, съобразителни деца.

Тя припомня, че те имат достъп до цялото човешко познание оттатък въображението на всяко предходно потомство. " Предизвикателството пред нас, техните родители и учители, е да им помогнем да се оправят с компликациите и да се възползват от опциите на времето, в което са родени ", уверена е тя. Като дълготраен учител, трансформирал качеството на образованието в своя задача, доктор Иванова припомня, че зависимостта от технологиите крие рискове, а консумирането на информация не е познание. " Децата би трябвало да бъдат насърчавани да разчитат на личните си познания и умения, да разсъждават задълбочено и сериозно, да бъдат предизвикани да преоткриват света ", добавя тя.

Заключението, към което са обединени експертите, е, че по-високи резултати може да чакаме, когато всички страни в образованието са същински ангажирани и носят своята отговорност – и учениците, и учителите, и родителите. Само с продължителни и целенасочени старания ще се върви към премахване на най-важните недостатъци и повишение на качеството на образованието.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР