Познатата вече нелоялна практика на търговците да липсват продукти на

...
Познатата вече нелоялна практика на търговците да липсват продукти на
Коментари Харесай

Цена със звездичка – равно на „липсваща стока“?

Познатата към този момент нелоялна процедура на търговците да липсват артикули на промоция още в първите часове или дни на акцията към този момент е доразвита в способа да се прави спогодба, че понижените артикули може да се изчерпат още в първия ден . Това разяснява основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите ” Габриела Руменова за „ Darik “.

„ Некоректна практите е слагането на текстове, към които водят звездички над посочените промоционални цени на определени артикули в брошурите, с послания от вида, че е допустимо тези артикули да бъдат изчерпани още през първия ден. Законът обаче споделя, че когато търговецът обвяви понижение, той би трябвало да обезпечи наличия за целия интервал на промоцията “, изясни тя и добави, че по закон, понижението не може да бъде по-кратко от един работен ден .

Експертът насочи рекомендация за лоялно държание : „ След като търговецът допуска, че няма да може да обезпечи такова количество, каквото ще се търси, може да разгласи акцията за един, два или три дни. Ако му остане, може без това обръщение, с червен етикет вътре в обекта отново да го продава и да привлеча клиентите. “

Руменова показа и за различен непочтен метод – търговецът пуска новата промоционална листовка, на третия-четвъртия ден от промоционалния интервал изпраща през 3-4 медии известие, че съответни артикули няма да могат да бъдат доставени заради непредвидени условия , а други пък ще се продават на по-високи от оповестените в каталога цени .

„ Как този търтовец би могъл да подсигурява, че с него ще доближи до цялата публика, която е покрита с разпространението на брошурите в пощенските кутии, по интернет, посредством приложенията за отстъпки? Това е неточно държание “, сподели още тя.

Рекламирането на несъществуващи понижения или на предложения със скрити условия за отстъпки , чиито стойности в никакъв случай не се доближават, също са нелоялни практики, уточни Руменова.

„ Нелоялна процедура е всяко обръщение, което е заблуждаващо или безусловно погрешно. Много пъти виждаме в платформите за закупуване на настаняване или на пакетни пътувания надпис „ цена до … лева “ Когато отвориш, виждаш, че тази цена изобщо я няма – от 240 лв., да вземем за пример. Тя е от 600 нагоре. Това са кукички, които целят да „ пернат “ потребителя, той да влезе във вътрешността и да направи някакъв компромис “, обърна внимание тя.

В края на диалога специалистът заключи концепцията за същестуването на некомерсиалния план „ Ние, потребителите “ : „ Абсолютно безплатно даваме препоръки, оказваме помощ при подготовката на тъжба до търговец. Правили сме го доста пъти, имаме случаи на върнати огромни суми за покупки отвън търговски обекти, с потребителски заеми. Имаше проблем с подправен праюм от интерет, както и с повреден флакон на парфюм от дрогерия – пострадалите си взеха назад парите. Постепенно хората развиват своето мислене – информацията все по-лесно доближава до тях, по-ангажирани са с проблемите, които ги засягат и персонално. Чувстват се стимулирани освен да изразят своето мнение по тях, само че и да станат участници в превъзмогването им и в намирането на работещи решения, които да доведат до основна смяна на пазара. Защото ние сме едно общество, живеем в този свят и желаеме да подредим нещата по този начин, че да не срещаме толкоз доста бариери по пътя си, с цел да можем, когато всекидневието ни е малко по-лесно, да се насочим към своите планове, към своето развиване и рационализиране. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР