Позната опасностПирола обостря всички хронични заболявания, които човек вече имаНадминава

...
Позната опасностПирола обостря всички хронични заболявания, които човек вече имаНадминава
Коментари Харесай

Как се държи коронавирусът днес

Позната заплаха
Пирола обостря всички хронични болести, които човек към този момент има

Надминава грипния и респираторно-синцитиалния вирус по брой случаи

Covid-19 (съкращение от COronaVIrus Disease 2019) е с нас към този момент пета година и като че ли започнахме да привикваме с него. Светът за първи път го видя през 2019 година и от този момент той не ни е напускал. Вече преживяхме пандемия, изолираност, отдалечена работа и доста затруднения. Хората се върнаха всеобщо към претъпканите търговски центрове, по игрища и офиси.

Въпреки това COVID-19 към момента участва в живота ни, променяйки се. Освен това той еволюира, бързо се „ преражда “ в разнообразни варианти. В момента сме претърпели Алфа, Бета, Делта, Гама, Омикрон, Кентавър, а в този момент - Пирола.

С течение на времето всеки вирус естествено претърпява промени в характерностите си (инфекциозност, смъртност, степен на разновидност и т.н.) и вирусът SARS-CoV-2, виновен за COVID-19, не прави изключение. В началото на 2023 година се очакваше вирусът да претърпи няколко забележими промени до ноември, само че най-много учените се интересуваха от способността му да заобикаля имунитета, даван от имунизацията, и способността му да предизвиква тежки затруднения и гибел.
В началото на юни 2023 година във Франция беше регистриран нов подтип на ковид - Пирола, който е вид на варианта Омикрон. Този подтип в този момент е най-разпространеният в целия свят през сегашния епидемиологичен сезон, надминавайки грипния и респираторно-синцитиалния вирус по брой случаи.

Инфекциите, породени от Пирола, протичат в релативно лека форма и нормално са съпроводени от повишение на телесната температура до 38-38,5 градуса, запушен нос, суха кашлица (често причинявайки страдалчество, изключително през нощта), в редки случаи има „ обичайната “ загуба на подушване. Лечението е със същите характерни медикаменти, както при предходни варианти - те не са изгубили своята успеваемост.

Усложненията като цяло са същите като при другите варианти. Вирусът поражда по този начин наречения постковид синдром. Ковид визира мощно дихателните пътища (едно от най-честите затруднения е пневмонията) и сърдечно-съдовата система (кръвни съсиреци, инфаркти). Влияе и на нервната система. Други затруднения включват разрушение на костите, мускулна дисфункция, хронична отмалялост и уязвимост. Щамът Пирола е присъщ с това, че още веднъж обостря всички хронични болести, които човек към този момент има - по този начин да се каже, удря по слабото място.

Възприе се, че изолацията за 5 дни е задоволителна. Но епидемиолози считат, че това не е задоволително, с цел да спрат разпространяването на вируса. Ковид не е грип, той ни държи заразни по-дълго. Проучване е открило, че на всеки 100 души, които се изолират за пет дни и по-късно се връщат към естествения живот, има 23 вторични инфекции. Този брой съгласно учените ще бъде понижен до единствено 3, в случай че всички си създадат тест и изоставен дома си след пет дни изолираност, единствено в случай че резултатът е негативен. В подобен случай те не са заразни. В противоположен случай излагат други хора на риск и е по-добре да останат изолирани 10 дни.

Затова носете защитна маска и у дома, и на улицата. Помислете за другите – избягвайте контакт с хора с висок риск от затруднения, в това число по-възрастни (на 65 и повече години), хора с отслабена имунна система и такива с белодробни проблеми като астма или ХОББ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР