Познат е като “по-големият брат от холивудската двойка Джоел и

...
Познат е като “по-големият брат от холивудската двойка Джоел и
Коментари Харесай

По-големият брат Коен, който за първи път снима сам

Познат е като “по-големият ” брат от холивудската двойка Джоел и Итън Коен. Те са американски режисьори, продуценти, монтажисти, артисти и сценаристи. От уменията им излиза наяве, че могат да вършат съвсем всичко в една продукция сами. Главното им умеене е да основават шлагери.

Въпреки че са звезди в Холивуд, рецензията постоянно е отчитала “европейската им закваска ”. Именно тя прави от филмите им не просто зрелища, а същинско кино.

Джоел и Итън Коен са родени в еврейско семейство в предградие на Минеаполис. Още като възпитаници двамата братя си купуват камера Super-8 и стартират да снимат лични филми.

След завършването на лицей Джоел - по-големият брат, постъпва в кинодепартамента на Нюйоркския университет, където по времето на следването си снима черно-белия филм Soundings.

На днешната дата Джоел Коен навършва 67 години. Смята се, че точно той е първата искра в мотора на ексцентричната режисьорска двойка с брат му.

След като приключва висшето си обучение в Ню Йорк Джоел Коен става помощник на режисьора и оператор Бари Зоненефелд. По това време, към този момент три години по-малкият Итън, учи в Принстън.

Годината към този момент е 1984. Точно тогава се ражда и първият сюжет за филм на братята Коен - “Просто кръв ”. Оператор на лентата е Бари Зоненефелд - същият, на който Джоел преди години е бил помощник. Във кино лентата се снима Франсис Маркдорманд . Същата година тя се омъжва за Джоел. А с течение на времето се снима в доста от филмите на режисьорския тандем.

Джоел предлага на Франсис брак с венчалната халка, която е взел от някогашната си брачна половинка. Актрисата няма нищо срещу и приема. Десет години по-късно (през 1994 г.) осиновяват момче от Парагвай.

През 1991 година братята Коен намират и съвсем неизменимия си оператор Роджър Дикинс . Първият им филм дружно е “Бартън Финк ” (1991 г.). Лентата взема влиятелната “Златна палма ” от Кан.

Така стартира и звездният триумф на двамата режисьори. Малко по-късно излиза паметният филм “Фарго ”, който сграбчва съвсем всички вероятни оценки. Сред най-големите са премия за постановка от Кан `96 и “Оскар “ за автентичен сюжет.

По-късно Фарго ще се трансформира в сюжет, проучен по всевъзможни способи в киното, с цел да се стигне до основаването на едноименния сериал през 2014 година, на който братята Джоел и Итън са продуценти.

Това обаче надалеч не е единственият толкоз огромен триумф за братята Коен. През 2008 година лентата им “Няма място за старите кучета ” е номинирана в осем категории на Оскарите, като сграбчва четити статуетки, включително и за най-хубав филм.

Сред паметните им филми са още: “Големият Лебовски ”, “О, братко, къде си? ”, както и “Истинският Люин Дейвис ”, който през 2013 година взема огромната премия на журиото от фестивала в Кан.

След доста триумфи, считаните за ексцентрици в Холивуд Итън и Джоуел, стана ясно, че се разделят на екрана. През лятото на актуалната година международната преса гръмна, че режисьорският тандем се разделя. Според техен непосредствен помощник Итън е изтощен от кино, а Джоел ще показа първият независим филм.

Става дума за предизвикването “Макбет ”, което Джоел е поел самичък. За работата по „ Макбет “ стана известно през 2019 година Още тогава беше оповестено, че Джоел Коен ще го снима без присъединяване на брат си. През същата година Итън Коен съобщи пред кореспонденти, че ще си вземе отмора от киното.

Последният филм, който братя Коен снимаха дружно, е "Баладата за Бъстър Скръгс “ (2018), който излезе в Netflix и получи три номинации за "Оскар ". Итън и Джоел работят дружно от 1984 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР