Познан. Една от основните цели на Берлинския процес е да

...
Познан. Една от основните цели на Берлинския процес е да
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: България и Северна Македония ще председателстват Берлинския процес

Познан. Една от главните цели на Берлинския развой е да свърже хората и бизнеса. Днес всички използвахме думата помиряване, тъй като то ще ни разреши да изградим общо бъдеще, стъпвайки върху истината от историята: посредством основаване на общи начинания, физическа съгласуваност, общи юношески организации като “Райко ” т.е. да се научим да живеем дружно и да построяваме общо бъдеще ". С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заключи резултатите от срещата на първите дипломати на страните от така наречен Берлински развой, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Това е политико-дипломатическа самодейност, в която вземат участие страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и страни членки на Европейски Съюз: Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения. Външните министри се събраха в Познан, защото Полша сега ръководи Берлинския развой, а следващата година за първи път две страни ще поемат взаимно управлението на организацията - Република България и Република Северна Македония. “Западните Балкани бяха главен приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Напомням, че ние от Европейски Съюз би трябвало също да изпълняваме обещанията си, както настояваме за промени от страните-кандидатки. Ето по тази причина най-късно през октомври би трябвало да стартират договаряния за участие с Република Северна Македония и Албания. Мисля, че споделеното ни председателство на Берлинския развой с Република Македония ще даде позитивен образец на района, както се случи с нашия контракт за другарство и със взаимните празнувания на исторически събития, стартирани от министър председателите Борисов и Заев ”, акцентира Екатерина Захариева.
Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот приветства идното взаимно председателство на Берлинския развой в София и Скопие, а домакинът на министерската среща - полският първи посланик Яцек Чапутович поддържа Захариева с думите, че е отчаян от отлагането за октомври на старта на договарянията с Албания и Република Северна Македония.
“За първи път ще имаме за съпредседател на Берлинския развой страна, съседка на страните от Западните Балкани - другарска България! - съобщи министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. - Общото ни председателство ще е сполучливо, ще се вслушаме в опита на предходните страни и в гражданското общество ”.
По-рано денем в Познан министър Захариева взе участие в полемика с представители на гражданското общество от Западните Балкани.
“Добавената стойност на Берлинския развой е, че си слага цели оттатък финансирането на планове. Парите са значими, само че това, че всяка година водачите и политиците сядат дружно с бизнеса и неправителствените организации, с цел да обсъдят почтено и искрено проблемите в района, е същинската добавена стойност на процеса ”, съобщи тя. Като образец за положително взаимоотношение сред държавното управление и Неправителствени организации бранша от България Захариева уточни Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система. В него представители на неправителствения бранш вземат участие в разискването на всяко законодателно предложение в региона на правораздаването. Българският външен министър изясни още, че България има народен проект за използването на така наречен европейска младежка гаранция, скица за микрокредитиране на млади бизнесмени по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси ”, както и добре работеща стратегия за стажове в държавната администрация - “Старт в кариерата ”. Захариева напомни, и че в Софийската декларация след на срещата да върха Европейски Съюз - Западни Балкани в София са заложени съответни начинания, фокусирани върху младежта.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР