Позицията на Соня Момчилова като председател на СЕМ става все

...
Позицията на Соня Момчилова като председател на СЕМ става все
Коментари Харесай

Тома Биков поиска оставката на Соня Момчилова от СЕМ

Позицията на Соня Момчилова като ръководител на Съвет за електронни медии става все по-явен политически проблем.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, член на Комисията по медиите в Народното събрание, изиска оставката ѝ като началник на съвета и ѝ предложи " в случай че желае да продължи с изявите на персоналното си мнение, да го прави като член на регулатора от квотата на президента ".

Биков реагира малко откакто Момчилова получи, че медийните ѝ изяви, които не съставляват консенсусната позиция на регулатора, повече няма да се толерират.

" На предходно съвещание болшинството от членовете на Съвет за електронни медии се разграничиха от изказванията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да уточни изявите си и да премисли държанието си. Явно обаче това не се е случило и нейното държание още веднъж е в дневния ред ", споделя той.

Депутатът от ГЕРБ подлага на критика и метода, по който Съвет за електронни медии води съвещанията си без ред и със " свободен формат " - " Така може да се води диалог в неофициална конюнктура, само че не и да заседава регулатор ".

Биков прави спогодба, че няма право да се меси в работата на самостоятелен орган, само че " поучава " Момчилова да подаде оставка като ръководител на Съвет за електронни медии.

Той упорства и за " нов Закон за радиото и малкия екран, който да регистрира настоящите провокации, както пред медиите, по този начин и пред медийния регулатор ".

Последното изявление на Соня Момчилова пред БНР предизвика и нова реакция от посолството на Украйна в България, откъдето приканват " способени български институции да подхващат всички стъпки, за сезирането на дейности и исказвания на управлението на медиен регулатор по отношение на нещастието в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни изказвания, които могат да се употребяват като оправдания за съветската аресия против Украйна ".

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков също изрази възмущението си от държанието на Соня Момчилова, само че непосредствено трансферира политическата отговорност за дейностите ѝ върху Румен Радев.

Той припомня, че тя е назначавана два пъти на държавни позиции по волята на президента - един път като пресаташе на служебния кабинет на Стефан Янев и повторно като член на Съвет за електронни медии.

" Момчилова слага под въпрос зверствата на режима на Путин в Буча. Повече от един път и в народен ефир. Това ясно демонстрира какъв президент имаме. И каква опасност е той за европейския път на развиване на България. Това държавно управление би трябвало да вземе безапелационни решения по този въпрос ", разяснява Божанков във Фейсбук.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР