Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген

...
Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген
Коментари Харесай

Обобщени реакции на българския политически елит по темата Шенген

Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген провокира остри реакции измежду българските управляващи и политическите сили, разясняват от Българска телеграфна агенция и обобщават техните изказвания. Своите мнения по тематиката показаха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на служебния кабинет – министрите Иван Демерджиев и Крум Зарков, както и на някои политически партии.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се причислят към Шенгенското пространство, само че ще блокира приемането на България, заяви през вчерашния ден Нидерландската радиопредавателна корпорация. Медията оповестява, че нидерландското държавно управление е решило на съвещание, че България към момента не дава отговор на изискванията за присъединение към Шенген.

Според президента Румен Радев, вместо европейска взаимност, България получава цинизъм. Тази позиция президентът изрази във Facebook.„ Наскоро трима български служители на реда починаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес министър председателят на Нидерландия Марк Рюте неприемливо внуши, че тази граница би могла да се премине против 50€ “, отбелязва президентът.

Нидерландия направи най-хубавия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не желаят да има мощна Европа, съобщи пред публицисти в Чирпан ивицепрезидентът Илияна Йотова. „ С решението си те толерират двойните стандарти в Европа – нещо, което не стои в основата на основаването на Европейския съюз “, разяснява тя и изрази мнение, че това решение опонира на европейските полезности като взаимност, съпричастност, взаимна помощ, взаимно почитание.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиевотбеляза в позиция, че през последните месеци България е положила изключителни старания, с цел да отговори на всички условия на европейските ни сътрудници. Успешно е минала през две поредни инспекции под управлението на Европейската комисия и те са посочили, че страната ни дава отговор на всички условия на Шенгенското законодателство. „ Трима наши гранични служители на реда изгубиха живота си, с цел да запазят сигурността на Съюза “, напомня министърът на вътрешните работи и прибавя: „ Сведохме до най-малко вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена “.

Споредслужебния министър на правораздаването Крум ЗарковНидерландия няма право да не ни желае в Шенген и методът, по който са го създали, е безусловно недопустим, не е аргументиран нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа позиция. Според Крум Зарков думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте са прозвучали в цяла Европа и занапред ще се разискват, изявлението му не е позиция на Европа, а тъкмо противоположното.

Еврокомисарят Мария Габриелкоментира, че е време страните членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, би трябвало да бъде взето решението, което следва. Тя изрази вяра, че към момента имаме време до 8 декември, когато Европейският съвет би трябвало да вземе решение. „ Аз се веселя, че Европейската комисия застава твърдо зад трите страни - България, Румъния и Хърватия, и откровено се надявам, че в тази обстановка няма да бъдат употребявани доводи, които нямат място в тази полемика “, означи тя. Тук посланието е за България и за изпълненото от нея, посланието е за българските жители, посланието е за Европейски Съюз, който, когато споделя, че има полезности, тези полезности да важат за всички, добави Габриел.

Споредевродепутата Ангел Джамбазкиотказът на Нидерландия да поддържа България за Шенген е предстоящ. По думите му това е сигнал за двуличие, за двоен стандарт и за това, че на нас се гледа като на външна страна, която може да бъде единствено и само източник на евтина работна ръка.

България, Румъния и Хърватия би трябвало да влязат дружно в Шенген, се показва в позиция на европейските либерали. „ България има право да бъде част от Шенген, тъй като дава отговор на всички критерии, които регламентират това участие. Единайсет години комисията и Народното събрание настоятелно приканват за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, само че без резултат. Двойният стандарт основава чувство за неправда у жителите “, посочвабългарският евродепутат Илхан Кючюк, който е и водач на европейските либерали.

С реакции по позицията на Нидерландия излязоха и водачи на някои политически сили – ГЕРБ, „ Продължаваме Промяната “ (ПП), Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ".

България заслужава да бъде пълновръстен член на Шенген, коментирасъпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петковвъв Facebook. Той отбелязва, че преди седмица е разговарял с нидерландския министър председател Марк Рюте и е настоял да се отчетат стъпките, които последното постоянно държавно управление е подхванало, както и обвързващите задължения по Плана за възобновяване и резистентност за обезпечаване на господство на правото и решителна битка с корупцията.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинованарече несправедливо и унизително блокирането ни за Шенген. „ България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора употреба хора. А ние не сме “, написа тя във Facebook. Шенген е една от дребното тематики, която ни сплотява. Нека всички дружно и изрично да защитим националния си интерес, прибавя Корнелия Нинова.

Решението на Нидерландия за Шенген не е заслужено и аргументирано, то е обидно. Това разяснява пред Дарик някогашният вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. Според него единственият метод да отговорим е като по важнатема за Амстердам предприемем реципрочни дейности.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисове коментирал тематиката за приемането ни в Шенген с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която беседва в границите на среща на ЕНП в Атина. „ Благодарих й, че Европарламентът за следващ път поддържа България по пътя й към Шенген и подчертах, че е неприемливо пред страната ни да се слагат спомагателни политически условия, откакто от дълго време сме изпълнили всички критерии за участие “, написа той във Facebook.

Председателят на " Български напредък " Стефан Яневобяви във Facebook, че парламентарната група ще внесе на първото съвещание на Народното събрание предложение за решение, което задължава министър-председателя на България да гласоподава срещу всички препоръчани начинания и назначения на Нидерландия, като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към Родината и сънародниците ни.

Много е необичайно за какво нашите европейски сътрудници толкоз доста държат да ни вкарат в еврозоната, а не желаят да ни пускат в Шенген, сподели през днешния ден пред журналистилидерът на " Възраждане " Костадин Костадинови попита за какво никой не задава този въпрос, с изключение на „ Възраждане “. България им е нужна като територия- буфер сред Европа и Азия, от която да изсмукват пари, хора, запаси, потребни изкопаеми, всичко друго, само че не и тук да има мощна и постоянна страна, сподели Костадинов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР