Позицията на Министерството на финансите, при моето управление, винаги е

...
Позицията на Министерството на финансите, при моето управление, винаги е
Коментари Харесай

Асен Василев: Даването на добавки, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика

" Позицията на Министерството на финансите, при моето ръководство, постоянно е била да се дава трайно нарастване на пенсиите, а не еднократни помощи “. Това разяснява министърът на финансите Асен Василев във връзка импортираното през днешния ден в Народното събрание предложение от народни представители от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи за промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, с които да се даде опция пенсионерите, които са с пенсия под 526 лева, да получат еднократна добавка от 75 лв. за Великден.

Василев посочи, че повода за това е елементарна и може да бъде забелязана в динамичността на пенсиите – и на междинната, и на минималната пенсия, през последните към петнайсет години. През 2009 година междинната пенсия е 288 лева, през 2020 година междинната пенсия доближава 382 лева Това е нарастване с под 10 лв. на година. През 2023 година, откакто бяха направени трайни нараствания на пенсиите през 2021 и 2022 година, междинната пенсия доближи 788 лв., а това е повече от двойно на междинната пенсия от 2020 година, заяви Министерството на финансите.

Финансовият министър напомни, че от първи юли тази година е заложено със Закона за бюджета и в бюджета на Национален осигурителен институт междинната пенсия да доближи 883 лв., което е съвсем 100 лв. нарастване за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лв. еднократно и предизборно.

" Даването на добавки, дали ще ги назовем коледни или великденски, е извънредно порочна процедура, тъй като тя дели пенсионерите на групи. Също по този начин раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е процедура, която се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски. Ние желаеме пенсиите да се усилват и те се усилват “, безапелационен беше министърът.

Василев сподели още, че тази година са обезпечени средствата по бюджета на Национален осигурителен институт и минималната пенсия ще стане 580 лева, като линията на беднотия за 2024 година е 526 лева Миналата година минималната пенсия е била 523 лева, при линия на беднотия 504 лева, т.е. пенсионерите, дори на минимална пенсия, от 1 юли ще получават съвсем по 50 лв. повече всеки месец трайно, тъй като тези средства те са си ги заслужили през техния принос в пенсионната система.

От направена информация от МФ в Национален осигурителен институт излиза наяве, че към края на февруари в бюджета на Национален осигурителен институт са събрани 6 милиона лв. повече осигуровки, в сравнение с е планувано. Към момента няма образуван остатък в Национален осигурителен институт. Затова финансовият министър е безапелационен, че приемането на едно такова решение от Народното събрание в бюджета на държавното публично обезпечаване, обезщетено от централния бюджет, слага под риск опцията да се създадат трайните нараствания, които са заложени в бюджета за всички пенсионери тази година.

" Моят апел към Народното събрание е да не се заиграваме с популизма, а да създадем това, което е вярно – нашите родители да имат почтени старини, които са основани на трайно нарастване на пенсиите, които те получават – за всички пенсионери по Швейцарското предписание, както е заложено в законодателството, всичко друго е на ниска цена популизъм “, съобщи министър Асен Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР