Позицията на българския представител в Европейския парламент и съпредседател на

...
Позицията на българския представител в Европейския парламент и съпредседател на
Коментари Харесай

Джамбазки към Кирил Петков: Оставете ТЕЦ-овете да работят

Позицията на българския представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки идва в отговор на разрастващата се енергийна рецесия в резултат на войната в Украйна. Припомняме, че клаузите за затварянето на въгледобивните комплекси са част от така наречен „ Зелена договорка “, която към този момент е стартирана от Европейски Съюз. Тя планува понижаване на въглеродните излъчвания за отбрана на околната среда. Но в това време не регистрира присъщите особености на енергийните системи на страните членки на Европейски Съюз. А войната в Украйна още повече изостри този въпрос.

Както знаете, България е трета в Европейски Съюз с най-вече електрическа сила, създадена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се създава в топлоелектрически централи, а главната част се създава от промишления комплекс „ Марица изток “. В него работят над 25 000 души, акцентира още Джамбазки.

Той припомня също по този начин на премиера на България Кирил Петков, че европейският комисар Франс Тимерманс в изказване по отношение на бъдещето на въглищните електроцентрали в Европа акцентира, че страните, които възнамеряват да употребяват въглища като опция на съветския газ, могат да го създадат, само че спазвайки европейските екологични цели.

Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса „ Марица изток “ да бъдат непокътнати, както и да бъде направено всичко допустимо за запазването на работните места за хората в региона. Въглищата са единственият създаден енергиен източник все още, който се намира на наша територия и до който имаме цялостен достъп, акцентира съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.

По тази причина, а и предвид на изключителната обстановка, която настъпи с войната в Украйна Ви приканвам да премахнете уговорката за затварянето на топлоелектрическите централи от оферти План за възобновяване, завършва писмото си към министър-председателя Кирил Петков евродепутатът Ангел Джамбазки.

Прилагаме и цялостния текст на писмото:

ДО КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщам се към Вас във връзка със поръчката на европейския комисар Франс Тимерманс по отношение на бъдещето на въглищните електроцентрали. В своето изказване той акцентира, че страните, които възнамеряват да употребяват въглища като опция на съветския газ, могат да го създадат, само че - спазвайки европейските екологични цели.

Както знаете, България е трета в Европейски Съюз с най-вече електрическа сила, създадена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се създава в топлоелектрически централи, а главната част се създава от промишления комплекс „ Марица изток “. В него работят над 25 000 души, а междинната работна заплата е една от най-високите за страната.

Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса „ Марица изток “ да бъдат непокътнати, както и да бъде направено всичко допустимо за запазването на работните места за хората в региона. Въглищата са единственият създаден енергиен източник все още, който се намира на наша територия и до който имаме цялостен достъп.

По тази причина, а и предвид на изключителната обстановка, която настъпи с войната в Украйна, Ви приканвам да премахнете уговорката за затварянето на топлоелектрическите централи от оферти План за възобновяване.

Вярвам, че думите би трябвало да се претворяват в каузи. Затова още един път наблягам стратегическия интерес на България да резервира мощностите на въглищните топлоелектрически централи, в името на енергийната си самостоятелност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР