Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е

...
Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е
Коментари Харесай

Пендаровски: Македонският език и македонската нация са факт

Позицията на българските учени, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI в., в който живеем, съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, по отношение на реакцията на Българска академия на науките на Хартата на македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, оповестява в. " Слободен щемпел ".


" Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е доказано и на интернационално равнище. Смятам, че е безпредметно да беседваме за него, което е реалност, ноторен факт, прочут на всички – освен у нас и у тях, а в целия свят ”, сподели Пендаровски.

Той обърна внимание, че и Преспанският контракт се базира на Конференцията на Организация на обединените нации от 1979 година, по време на която македонският език е номиниран като един от езиците от южнославянската група и е интернационално приет.

„ Да припомня, че съгласно конституцията на някогашна Югославия от 1974 година тази страна имаше три публични езика. Един от тях беше македонският. Това значи, че когато някогашна Югославия беше член на Организация на обединените нации, в персоналната карта, сходно на всяка държава-членка на Организация на обединените нации още от 1974 година беше записан и македонският език. Това значи, че въпросът е безспорен и няма смисъл да си губим времето да се убеждаваме дали нещо съществува или не ”, счита президентът.

Според него, македонският език съществува, тъкмо както е реалност и македонската нация и „ никой естествен в нашата страна няма да води спор по това или да подписва контракти с който и да било ”.


Българската академия на науките излезе с позиция, съгласно която формалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Това провокира реакция от страна на Института за македонска литература в Скопие, който твърди, че позицията на Българска академия на науките отхвърля македонската национална еднаквост.

Северна Македония ще реагира на тази позиция, беше декларирано през вчерашния ден от министър-председателя Зоран Заев. Властите в Скопие ще прегледат в детайли известието на Българска академия на науките, след което ще има реакция и посредством Министерството на външните работи.
 Зоран Заев чака България да признае македонския език Зоран Заев чака България да признае македонския език
След острата реакция на Българска академия на науките против по този начин наречената Харта за македонския език, министър председателят на Северна Македония Зоран Заев сподели, че чака България да раз...
Още по тематиката Казусът "македонски език "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР