Позицията на България е категорична – европейската интеграция е най-добрият

...
Позицията на България е категорична – европейската интеграция е най-добрият
Коментари Харесай

Росен Желязков във Виена: Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността и сигурността в региона на река Дунав

Позицията на България е безапелационна – европейската интеграция е най-хубавият отговор на рисковете за стабилността и сигурността в района на река Дунав.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в изявлението си пред участниците в Деветата конференция на ръководители на парламенти в границите на австрийското председателство на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав (EUSDR). Той направи изявление по една от главните тематики на форума – „ Сигурността в района на река Дунав “, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

България интензивно поддържа присъединението към Европейски Съюз на страните от Западните Балкани и източноевропейските сътрудници в сходство с правилото на личните заслуги, подчерта Росен Желязков. Според него с придвижване на интеграционните процеси ще се открият нови благоприятни условия за резултатно съдействие в границите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав. Ще се подобрят опциите за осъществяване на взаимни интервенции, разбор на риска, образование на специалисти и основаването на нови и по-ефективни координационни центрове, посочи ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков подчерта, че са нужни мощни послания от страна на Европейски Съюз за единение в поддръжката за Украйна. Европейски Съюз следва да продължи да дава на Украйна и нейния народ цялата нужна политическа, финансова, икономическа, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка, добави той.

Темата за сигурността в Дунавския район изисква още веднъж и още веднъж да повторим – чакаме бързо реализиране на единодушие по Фонда за подкрепяне на Украйна в границите на Европейския инструмент за мир, уточни ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че ракетните и безпилотни офанзиви против дунавските пристанищни градове са изцяло неприемливи и водят до в допълнение ескалиране на напрежението, опустошения, цивилни жертви и възпрепятстване на търговията със зърно. Категорично поддържаме визията на австрийското председателство, че е належащо да се разшири потенциалът на украинските и румънските дунавски пристанища и да се възстановят вредите, породени от съветските набези, акцентира той.

През последните години тематиката за сигурността доби нови притеснителни измерения – продължаващата нападателна война на Русия против Украйна, многократните военни удари по дунавска пристанищна инфраструктура и опасността за свободата на корабоплаването по река Дунав, екологичната опасност за дунавската екосистема, посочи Росен Желязков. Това е тласък за решителни и непоколебими дейности от наша страна, а отговорът ни би трябвало да бъде бърз и безапелационен, съобщи той.

https://novini.bg/

 

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР