Позицията е в отговор на запитване на държавната информационна агенция

...
Позицията е в отговор на запитване на държавната информационна агенция
Коментари Харесай

Пендаровски пренебрегна призива на България: Македонското малцинство е потвърдено от Страсбург

Позицията е в отговор на питане на държавната осведомителна организация в Северна Македония за коментар от страна на Пендаровски на реакцията на българското Министерство на външните работи, което през вчерашния ден извика на среща изключителния и пълномощен дипломат на Република Северна Македония в София " във връзка скорошни обществени мнения на политици от прилежащата страна и публикувани от тях погрешни изказвания във връзка с България ".

" Във връзка със известието на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в предишното, по този начин и в този момент е, че е нужна конструктивност в двустранните връзки и решаването на отворени въпроси, като се има поради, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където дружно със прилежаща България ще се насочи към още по-голямо съдействие... Относно мненията, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е реалност, който е доказан от решенията на съда в Страсбург ", цитира МИА известието от кабинета на Пендаровски.

Съобщението на българското министерство на външните работи, в което се споделя още, че " Министерство на външните работи изрично възразява против опита за следващо замесване на България и двустранните ни връзки във вътрешнополитическия спор в Република Северна Македония, в това число в подтекста на актуалната предизборна акция ", е необятно оповестено от медиите в страната.

" В отчета за България комисията предложи страната да прегледа всички вероятни способи за гарантиране на човешките права на членовете на малцинствените етнически общности, в това число македонската и помашката етнически групи, и да извърши съответните решения на Европейския съд по правата на индивида във връзка с правото на независимост на изложение и сдружаване. Комитетът взима поради обяснението, обещано от делегацията на страната-членка, че нейните жители имат право на самоопределяне, в това число македонците и помаците, само че въпреки всичко показва угриженост, поради известията, че на членовете на македонските малцинствени групи е неразрешено свободното практикуване на правото на свободно събиране и сдружаване ", уточни още в четвъртък Пендаровски, представен от МИА.

На 24 април ще се организира първият тур на президентските избори в РСМ, а на 8 май - парламентарните избори и вторият тур на президентските. Вотът е основен за европейската интеграция на страната, която минава през вписването на българите в Конституцията, само че участниците в предизборната конкуренция не стопират да нападат България.

Преди дни подкрепеният от СДСМ претендент за президент Стево Пендаровски  разяснява, че страната ни с десетилетия " малтретира македонското малцинство ".

Неговият конкурент от проруската ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска също продължава с антибългарската акция на партията си, като разгласи, че с подписването на Договора за другарство и добросъседство с България държавното управление на Северна Македония е нанесло огромни вреди на страната.

В четвъртък Пендаровски разяснява още, че " на Международния ден за правата на индивида Комитетът на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация прикани България да подсигурява правата на македонската етническа общественост ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР