Позиция на градоначалника Илко Стоянов: В тежки времена успяхме да

...
Позиция на градоначалника Илко Стоянов: В тежки времена успяхме да
Коментари Харесай

Кметът предлага-Благоевград решава! Грозното лице на разрухата! Ето в каква руина е превърнат откритият басейн и защо проектът за реновирането му е ключов за областния център!

Позиция на градоначалника Илко Стоянов: В тежки времена успяхме да намерим финансиране,за осъществяването на един неповторим план. За първи път в басейна ще потече минерална вода, пространството към него ще бъде облагородено. Благоевград заслужава това! Направено ще остане за града и неговите поданици...

Това съставляват сега откритият плувен басейн и алеята за „ Бачиново “. Въпреки Ковид и рецесията след него, макар войната, която въздейства върху всички сфери на публичния живот, макар огромното закъснение за европейско финансиране и неналичието на КОНКРЕТНИ стратегии, по които да се получи такова, Благоевград съумя да получи опция за финансиране, посредством което да изградим открития плувен басейн и цялата среда към него, представляваща по наличието си познатият на хората парк „ Бачиново “.

Ще се опитам да поясня няколко неща в тази връзка на малко по-достъпен и понятен език:

Финансирането се реализира посредством ЕВРОПЕЙСКИ финансов механизъм, а НЕ ОТ ТЪРГОВСКА БАНКА. Паричните средства постоянно се движат по банков път и по тази причина се употребява комерсиална банка, само че утвърждението на плана се прави от Фонд ФЛАГ, по който се финансират всички европейски планове.
Финансирането е ЦЕЛЕВО, което значи, че може да бъде употребявано САМО и само за задачите на този план, а не за каквото си реши кметът на общината.

ПОЕМАНЕТО НА ДЪЛГ е напълно друг финансов инструмент от ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗАЕМ, точно по тази причина и звучат по друг метод. Поемането на дълг значи, че Община Благоевград може да се оправи сама със личния си бюджет и то при днешните условия с този план, а не че ще залага или ипотекира някаква благосъстоятелност. За образец желая да дам нашата страна, която единствено за тази година е планувала в бюджета си вдишване на дълг в размер на 7. 3 милиарда лв..

За прилежащата ни страна Гърция мисля, че е ненужно да давам образец по какъв начин живеят хората, макар огромния дълг, който имат.
Такси и налози на поданици на община Благоевград НЯМА да бъдат променяни поради осъществяването на този план! Няма никаква връзка сред плана и налозите!
Колкото повече се бавим с развиването на Благоевград, толкоз повече ще изоставаме от другите. Живеем в толкоз динамични времена, в които животът нараства с всеки минал ден. Времето е скъп капитал! Неслучайно Общини като Бургас, Варна, Пловдив, Русе и други са кандидатствали като бенефициенти по същия финансов механизъм.

Общината няма за цел да основава работни места, само че Общината има за цел да основава положителни условия за живот на жителите и гостите на Благоевград. И тези условия ще довеждат до това, че от ден на ден хора, както и вложители да се насочват за туризъм или местоживеене в Благоевград.

За пръв път в открития басейн ще потече минерална вода, която е едно от огромните благосъстояния на нашия град, само че доста малко хора знаят за нея. Ние имаме това благосъстояние действително и то не попада единствено в герба на Благоевград. Досещате ли се за обитаемо място, което да има минерална вода и да не е построило басейн?! Без значение дали е град или село, всяка общественост се възползва от това, а Благоевград е регионален град и има инфраструктура тъкмо за такова оборудване.

Ще се построи съвременен паркинг за транспортните средства.

Ще се реновират по най-модерен и ЕКОЛОГИЧЕН метод прилежащите площи към басейна, които в действителност съставляват познатия Ви парк „ Бачиново “. НЯМА да има урбанизация и бетон, каквито неистини се тиражират, а ще е тъкмо противоположното - подмяна на асфалта с щадящи природата материали, създаване на екопътеки и велотрасета, пешеходни мостове над реката, осветяване, поливни системи, допълваща растителност и доста други неща, за които жителите сами дадоха хрумвания.

Проектът ще се осъществя напълно върху земи, които са общинска благосъстоятелност и по настоящи в детайли устройствени проекти все още. Няма да се прави изменение на Общ устройствен план!
И всичко това ще бъде ОБЩИНСКА благосъстоятелност, а не частна, не на някой другар на кмета, да вземем за пример. По този метод ще подсигурявам, че тези богатства ще бъдат за ВСИЧКИ, без значение от това кой е кметът на общината.

Още, когато тази тематика влезе и заинтригува за първи път благоевградската общност, аз се вслушах в гласовете на хората, разбрах техните страхове, заради което и отдръпнах предлагането си в частта, касаеща закрития басейн, въпреки да съм уверен в триумфа и на тази част от плана. Няма по какъв начин да отдръпва обаче опцията да изградим басейн за децата на Благоевград и да създадем още по-красив нашия парк „ Бачиново “!

Важно е да подчертая, че след приемането на стратегиите за бъдещото европейско финансиране и при вероятно съществуване на безплатно финансиране на плана или елементи от него по някоя от тях, то получените в този момент средства могат да се употребяват като мостово финансиране, точно тъй като са по европейски финансов механизъм ФЛАГ. Или по-простичко казано, в случай че се появи безплатно финансиране по някоя от стратегиите, то получените в този момент средства ще бъдат безплатни.

По тези аргументи и с тези претекстове, внесох в Общински съвет предлагането за създаване на открития плувен басейн с довеждане на минерална вода, създаване на паркинг и създаване на огромна паркова зона към басейна.

Стойността на плана е в оптимален размер не НА, а ДО 17 348 339 лв. и паричните суми могат да бъдат усвоявани, едвам след осъществяване на законовите процедури и потвърденото осъществяване на дейностите.

Този план е един от основните за развиването на Благоевград и аз се надявам той да не бъде спиран с празно говорене и подправена угриженост за бъдещето, откакто точно такива планове отварят бъдещето на нашата община.

Енергията на общинските съветници, както и на гражданското общество, би трябвало да бъде ориентирана не в посоката ДАЛИ да се случи, а КАК ще се случи. Това е същинският надзор върху кмета и по този начин би трябвало да бъде!

И за край желая да кажа, че това не е планът на кмета, а е план на Благоевград, без значение кой е кметът! Аз нямам самоцел и моята философия е, че няма нещо непременно, тъй че каквото реши Общински съвет, това да бъде!

Благоевград е нашият общ дом и той ще бъде подобен какъвто си го създадем ние самите!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР