Позиция на ГЕРБ-София във връзка с поведението на министъра на

...
Позиция на ГЕРБ-София във връзка с поведението на министъра на
Коментари Харесай

ГЕРБ-София към Асен Василев: С лъжи няма да помогнете на кандидата си за кмет

Позиция на ГЕРБ-София по отношение на държанието на министъра на финансите Асен Василев, публикувана до медиите.

Много мъчно е да се намерят рационални причини, с които на софиянци да бъде обяснена, наказателната политика против София, водена от страната в последните две години и половина. Опитите на министър Асен Василев в този момент, да помогне на претендента им за кмет Васил Терзиев в търсенето на претекстове, са доказателство за беззащитност и първо обществено самопризнание за реваншизма и отрицателното им отношение към столицата ни.

Скандален е фактът, че по-рано през днешния ден Министерство на финансите разгласява информация, която беше свалена от медиите за броени минути. По-късно беше публикувана нова позиция, със доста орязана информация.

За да спестим продължаващото обществено излагане, както на министър Василев, по този начин и на претендента за кмет господин Терзиев, предоставяме всички обстоятелства:

През 2022 година Министерство на финансите публично отхвърля настояването на Столична община за даване на спомагателни средства за градския превоз, в резултат на големия скок на горивата и понижения брой пасажери поради пандемията.

Официалният законопроект за държавния бюджет, импортиран от министър Василев, съдържа единствено годишната дотация по правилник в размер от 15 млн. лева Предложението на Столична община въобще не е отразено. Заради това народни представители от ГЕРБ внасят предложение за смяна на средствата. Предложението е разисквано в Комисията по бюджет и финанси, като срещу него изявления вършат народните представители от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев и Искрен Митев, както и вицепремиерът Василев. Предложението е признато единствено с гласовете на ГЕРБ, „ Възраждане “, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи.

Стенограмата от разискването е обществена на уеб страницата на Народното събрание. Изказванията на премиера Кирил Петков и писмото на Министерство на финансите, с които се предлага повдигане на цената на билета и понижение на интервалите на линиите, вместо даване на средства от бюджета, са коментирани неведнъж и тях никой не може да отхвърли.

Единствените целеви средства за създаване на нови детски градини в София, отпуснати от страната в последните 3 години, са предоставени с две постановления от държавното управление на господин Борисов през 2020 година

Отделно от това Столична община кандидатства по стратегии на МОН за създаване и ремонт на учебни заведения и детски градини. Съгласно разпоредбите София има право да предложи по 3 обекта. Одобрено е финансиране само за създаване на две учебни заведения в размер на 10 млн. лева Средства за строителство на нови детски градини не са утвърдени.

Отрязани 143 млн. лева за строителството на метрото от Плана за възобновяване и резистентност и напълно изваден от проекта сектор през регион „ Слатина “.

Министерство на финансите през днешния ден твърди (после изтри), че финансирането на метрото е орязано от служебното държавно управление през 2021 година Документите обаче приказват друго. Планът, импортиран от вицепремиера Пеканов на 15.10.2021 година планува 360 млн. лева за софийското метро – общо 9 км през „ Подуяне “ и „ Слатина “ (вж. стр. 164 и стр. 165). Редактираният проект, импортиран от държавното управление на господин Кирил Петков на 06.04.2022 година планува 217 млн. лева за 3 км метро през „ Подуяне “. (вж. стр. 157 и 158 от плана).

Твърдението, че към юни тази година общината има неусвоени средства за финансови разноски по функционалност „ Здравеопазване “ в размер на 157 млн. лева, одобряваме като благопожелание. Средства по това перо са 15 млн. лева и с тях се строят 3 нови здания на детски ясли.

Внушенията за недобра събираемост оставяме на предизборния дух на цялото известие. Събираемостта на Столична община в 5 годишната отминалост е 90%.

Призоваваме държавното управление и в частност, министерство на финансите, да спазят законовите си отговорностите по организация на изборния развой, а не да се трансформират в участник в предизборната акция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР