Позиция на Фондация Българска Памет във връзка със сигналите срещу

...
Позиция на Фондация Българска Памет във връзка със сигналите срещу
Коментари Харесай

Позиция на Фондация Българска Памет за срещата на македонски деца с Румен Радев

Позиция на Фондация Българска Памет във връзка със сигналите против управлението на Детско художествено студио " Св. св. Кирил и Методий ", Битоля.

В началото на м. юли тази година 30 надарени младежи от България и Северна Македония взеха присъединяване в акцията на Фондация Българска Памет " От двете страни на границата ", по време на която имаха опция дружно да рисуват, творят, прегледат забележителностите на град София и да посетят основни български институции като Президентството и Народното събрание.

В рамките на събитието младежите нарисуваха дружно голяма картина, изобразяваща концепцията за единение и единодушие сред двете страни и демонстрираха, че макар споровете на политическо равнище сред страните, те не влият на връзките сред младежите, които прекараха 5 дни в столицата. Престоят обичайно бе по самодейност и финансиране на доктор Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

Д-р Врабевски и екипът на фондацията срещат младежите от двете страни на границата към този момент повече от 16 година, организирайки просветителни семинари, спортни начинания, обществено подкрепяне, обмяна на опит, размен на проучвателен гостувания, взаимни празнувания и други събития, които целят да сближат децата от двете прилежащи страни.

Припомняме, че още след първото посещаване на младежите от Детско художествено студио „ Св. Св. Кирил и Методий ” в България през юни 2022 година, държавната прехрана на ателието бе спряна без пояснение за пръв път, откогато то съществува – от 55 години. Оттогава студиото се устоя основно от доктор Милен Врабевски, с цел да могат младите художници да продължат да се образоват и да рисуват гратис, както е било постоянно. По мотив самосезирането на македонските управляващи, че децата от студиото са употребявани за политически цели, като уредници на събитието подчертаваме следното - безусловно всички деца и от Северна Македония, и от България имат подписани заявления от родителите си, в които ясно и в детайли е разказано, че са наясно с програмата на самодейността и дават единодушието си децата им да посетят президентската институция, както и Народното събрание на България, в това число и да се срещнат с президента и представители на изпълнителната власт.

Отбелязваме и че нито един родител не е подал сигнал или недоволство във връзка престоя на децата в София, а следствието е формирано след политическа интервенция.

Вместо да се работи в интерес на основаване на добър политически климат, тази обстановка ясно демонстрира, че има политически лица в Северна Македония, които ясно показват нежеланието си хората от двете страни на границата да се сближават.

Кампанията ни " От двете страни на границата " цели да притегли вниманието на политиците към това, че връзките сред младежите от двете страни не трябва да бъдат жертва на предразсъдъците и отрицателните югославски стандарти, налагани от районен съд Македония, на които сме очевидци и сега.

За 17 години сме създали безчет взаимни начинания с младежи от България, Северна Македония, Албания, Молдова, Сърбия, Украйна, влагаме в техните умения, поддържаме гениите им, тъй като за нас е идея да събираме младежите в името на по-доброто бъдеще.

И ще продължим да работим за това, тъй като виждаме, че сме на прав път и тъй като никой не може да отнеме усмивките на младежите на потегляне от нашите събития, нито пък новите другарства, които основават. И това е скъпо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР