Позиция на Атлантическия съвет в България спрямо решението на кабинета

...
Позиция на Атлантическия съвет в България спрямо решението на кабинета
Коментари Харесай

Атлантическият съвет към Петков: Спешно преразгледайте позицията си за НАТО

Позиция на Атлантическия съвет в България по отношение на решението на кабинета да образува батальон от 1000 души с напълно гарантиран от страната запас " изясни " на премиера Кирил Петков за какво това е неверна тактика. Атлантиците упорстват той незабавно да ревизира решението си в подтекста на руско-украинската рецесия.

Ето мнението на евроатлантиците:

Кризата, провокирана от нападателните дейности на Русия срещу Украйна и срещу открития интернационален ред ескалира с всеки минал ден. Няма виновен български жител – от елементарния, до най-висшите ни политици, който да може да си затвори очите и да каже, че не вижда по какъв начин тези дейности на Русия са директна опасност за националната ни сигурност и ползи.

Вече неколкократно призовахме и още веднъж насочваме зов към българското държавно управление да оцени още веднъж, трезво и реалистично обстановката и да предприеме съответни ограничения за защитата на България. И ние, и други будни цивилен гласове, изрично посочихме и доказахме, че България може свястно и надеждно да се отбранява против тази съветска експанзия

Само и само в състава на НАТО

Всякакви старания за „ автономия “ и „ самостоятелност “, необвързани с груповата защита на НАТО, откъснати от неговите общи сили и единна командна конструкция, обричат Българската войска на проваляне, а България – на връщане в Руската орбита на евразийска „ Потьомкинска народна власт “ и абсолютизъм.

Ето за какво се обръщаме още веднъж към българското държавно управление и изключително към министър-председателя господин Кирил Петков с апел незабавно да бъде преразгледана досегашната българска позиция по отношение на опцията за разполагане на наша територия на усилена батальонна бойна група на НАТО.

Похвални са желанията България да има лична боеспособна и боеготова батальонна бойна група, само че пред лицето на непосредствената заплаха, тези планове са очевидна самозаблуда – просто тъй като не разполагаме с нужното софтуерно време. Както едно бебе не може да се роди в третия месец, по този начин и нашата бъдеща батальонна бойна група не може да бъде боеспособна и боеготова задоволително бързо нито от финансова позиция, нито от позиция на споразумяване на производството и доставките на нужното съоръжение и въоръжение, нито от военно-тренировъчна позиция. А националната ни сигурност е съществено застрашена точно през днешния ден, не след 3 или 5 години.

Затова призоваваме за разсъдък и мъдрост от страна на държавното управление. Отговорното и в действителност държавническо решение е кабинетът незабавно да изиска от съдружниците ни от Алианса на наша територия да бъде ситуирана батальонна бойна група на НАТО – модерна, окомплектована, боеспособна и боеготова по всички стандарти на Алианса и по всички условия на актуалната война.

Бихме постигнали сходно нещо най-рано след три до пет години

Само да напомним – със лични сили бихме постигнали сходно нещо най-рано след три до пет години и то, в случай че незабавно заделим големи за мащабите на нашия бюджет финанси. И в случай че работата стартира още през днешния ден, най-малкото като бъде основана организация и бъде избран отговарящ за това. А такова нещо към момента не сме видели.

България би трябвало да изиска батальонна бойна група на НАТО още в този момент!

Нека паралелно с това се работи за построяването и на наша, родна, българска батальонна бойна група. Нещо повече – наличието на наша земя на образеца, към който Българската войска да се стреми, ще бъде незаместим катализатор на нашите национални старания. Батальонната бойна група на НАТО по този начин ще бъде образцов модел за съпоставяне, за подражателство, за асимилиране на най-хубавите практики и стандарти в тренировката и поддръжката. Съвместната подготовка и учения ще бъдат и незаменима експертна помощ и морална поддръжка за нашите командири и бойци в това извънредно мъчно изпитание. Нещо повече, те основават и надграждат скъп военен дух, без който всяка войска е изгубена. Уникалният късмет да можем да използваме непосредственото наличие на еталонна модерна бойна група на НАТО като директна помощ за построяването и на българската батальонна бойна група не би трябвало да бъде пропускан.

Една батальонна бойна група на НАТО ще бъде и неминуем катализатор за модернизацията и превъоръжаването на Българската войска, тъй като и българските политици – и министри и депутати, ще имат непосредствена опция с очи да видят и с ръка да пипнат що е то модерна батальонна бойна група, а не да приказват за националната сигурност и да гласоподават бюджет за защита по казармените мемоари на бащите си.

Надяваме се, че министър председателят и държавното управление ще оценят вярно разкрилия ни се неповторим късмет и няма да пропуснат тази опция за скок в развиването на българската защита, а посредством нея – в гарантиране на националната ни сигурност, която е първото изискване за удобна капиталова среда и, в края на краищата, за икономическия ни разцвет и благополучие.

Да, можем да имаме две батальонни бойни групи.

При това тези две ще са доста, доста повече от една.

Заедно сме по-силни. Съединението прави силата не е единствено български лозунг.

В него е и смисълът на участието ни в НАТО.

Ние сме НАТО!
ТЕМА преди 1 час 3120 преди 1 ден 832 преди 6 дни 972
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР