"Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години

...
"Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години
Коментари Харесай

Фандъкова поздрави българската филмова общност за професионалния празник

"Поздравявам българската кино общественост с професионалния празник. През последните години вие печелите интернационално самопризнание, достигайки високи международни оценки, с което прославяте София и България ". Това декларира кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка отбелязването на Деня на българското кино, представена от пресцентъра на Столичната община.

Фандъкова пожелава на кинодейците да са здрави и въодушевени в пътя на творчеството, с което да не престават да ни радвате и да ни карат да се гордеем.

Честването на Деня на българското кино е част от Календара на културните събития на Столичната община. София е Творчески град на киното на ЮНЕСКО, напомнят от пресцентъра на Столичната община. Градът носи тази влиятелна купа от 2014г.
София е образец за развиване на филмовата промишленост, която има незабравим принос към стопанската система на града. На територията на столицата са ситуирани най-големите студия в България за кино произвеждане. Тук живеят, творят и се развиват доста от експертите в сектора. София е хазаин на световноизвестни кино фестивали като "София филм фест ", "Киномания ", се показва в известието.

Визията за София като креативен град на киното е одобряване на града като водещ център на филмовата промишленост в Европа. Филмовата промишленост в София е втора (след софтуера и видео игрите) по приръст на добавена стойност за последните осем години, демонстрират данните на проучването на Обсерватория по стопанска система на културата. Изкуствата, културните и креативните промишлености, културното завещание и културния туризъм са на 4-то място по добавена стойност в стопанската система на София с 8,5 на 100.

Филмовата промишленост в София демонстрира развиване, като в този бранш са ангажирани над 800 организации.

През последните години посредством столичната стратегия "Култура " и посредством филмовата комисия са подкрепени близо 90 кино планове, а единствено за предходната година - 12 документални и игрални кино лентата. Сред тях са "Соня Йончева - пътят на една дива " за световноизвестната оперна прима, "Пет минути София - градът ", "Какъв цвят е този свят ", "Смартфонът дезертьор ", "Дъвка за балончета ", "Вездесъщият " и други

От Столичната община напомнят, че, във връзка навършването на 80 години от рождението на Невена Коканова, е проведена галерия с снимки в галерията навън в Градската градина.

В чест на празника Националният кино център в партньорство със Столичната община и Националния замък на културата провежда прожекции на български филми в пет софийски киносалона - "Одеон ", "Дом на киното ", "Люмиер-Лидл ", G8, "Евросинема ", както и във ФКЦ - Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив.

През 2018 година българското кино завоюва доста интернационалните награди, участия в конкурсни стратегии. Филмът "Ага " на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и завоюва огромната премия "Златна роза " във Варна.

Копродукцията с българско присъединяване "Не ме докосвай " на Адина Пинтилие получи "Златна мечка " в Берлин, копродукцията "Дивата круша " на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната стратегия на фестивала в Кан. "Ирина " на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и завоюва доста оценки. Новият документален филм на Тонислав Христов "Тайният живот на Вера " ще се състезава в влиятелния конкурс на фестивала в Сънданс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР