„Поздравих ги днес и лично със следното пожелание, че наистина

...
„Поздравих ги днес и лично със следното пожелание, че наистина
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство между България и Република Македония „отпуши” региона

„ Поздравих ги през днешния ден и персонално със следното благопожелание, че в действителност оттук насетне е време за другарство и разцвет в нашия район! Знаете, че това е 27 годишен спор, който 25 години продължава с посредничеството и под егидата на Организация на обединените нации! Има още работа, следва ратификация от парламентите и референдум в Македония за изменение на конституцията, само че съм уверена, че това ще даде опция и ще докара до започване на договарянията за участие на Република Македония в края на този месец!”.

Това разяснява външният ни министър Екатерия Захариева пред Канал 3, разяснявайки настоящи политически тематики и подписването на контракта сред Гърция и Македония за името й.

По думите й това е един доста добър ден за Балканите и за нашата страна също.

Според нея би трябвало идната седмица македонският парламент да ратифицира този контракт. След това гръцкият външен министър ще осведоми Европейски Съюз, че Гърция няма нищо срещу Македония да стартира договаряния за участие. На 26-ти юли има съвещание на Съвет общи въпроси, който ще преглежда целия пакет „ Разширяване”, тъй че това е датата до която би трябвало да се случи ратификацията, с цел да стартират договарянията за участие на Република Македония. След това на 29-ти и 30-ти водачите на Европейски Съюз би трябвало да потвърдят решението на Съвет общи въпроси. „ Моят апел в Република Македония на театъра, по-късно и на концерта беше – в действителност няма време! Не че прилепям, не че желая да се месим, само че този спор продължава към този момент 27 години и не виждам какво положително за Република Македония е донесло това безконечно отсрочване на решение на въпроса!”, безапелационна бе Екатерина Захариева.

Аз бих споделила, може да звучи малко самоуверено, само че че този контракт „ отпуши” целия район – договорът сред Република България и Република Македония! Той сподели, че когато има смелост, когато има храброст, когато има доброжелателност, можем и на Балканите да решаваме проблемите си сами и да работим дружно за общо бъдеще”, сподели тя.

Екатерина Захариева изясни, че е чула странни изказвания, в това число и от президента Радев, че има разлика сред нашия контракт и този сред Република Македония и Гърция. Тя продължи, че такива разлики в действителност има, само че нашият контракт е юридически със напълно друга цел – да заявим, че не желаем да се изкривява и да се краде нашето минало. Ние нямаме проблем македонците да градят нова еднаквост, само че не и за наша сметка, не и за сметка на деформиране на общоизвестни и потвърдени исторически обстоятелства. А що се отнася до контракта сред Република Македония и Гърция, там най-малко на две места има клаузи, които подсигуряват, че няма да има териториални искания поради новото име, че той не е ориентиран против трети страни и подписването му не води до неприлагането на контракти, които към този момент са подписани и са влезнали в действие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР