Пойнт гардът на националния отбор по баскетбол Дий Бост се

...
Пойнт гардът на националния отбор по баскетбол Дий Бост се
Коментари Харесай

Дий Бост изравни велико постижение на ЕвроБаскет

Пойнт гардът на националния тим по баскетбол Дий Бост се завърна с гръм и тропот към най-хубавата си форма, откакто се трансформира в главния мотор за паметната победа над Грузия с 92:80 в дуел от група “А ” на ЕвроБаскет 2022. Натурализираният американец резервира най-хубавото от себе си за най-важния мач на “лъвовете ”, откакто реализира дабъл-дабъл от 33 точки и 12 асистенции.
 България с паметна първа победа на ЕвроБаскет 2022 след шоу на Бост и Везенков България с паметна първа победа на ЕвроБаскет 2022 след шоу на Бост и Везенков
Най-впечатляващ е фактът, че Бост съумя да изравни безконечния връх за най-вече тройки, маркирани в един мач на европейски шампионати. Гардът на клубния Галатасарай наниза 9 стрелби от далечна отдалеченост в мача с домакините късно нощес, като по този метод той към този момент дели първото място в тази статистическа категория с легендата Александър Джорджевич, който също бележи девет пъти зад дъгата при успеха над Литва с 96:90 на финала на ЕвроБаскет 1995. Тогава Джорджевич бележи общо 41 точки и носи европейската купа в ръцете на някогашната република. 

Преди няколко дни пък Дий Бост бетонира мястото си и в челните позиции на класацията за най-вече асистенции в един мач. Плеймейкърът направи 13 завършващи подавания в дуела против Турция и се подреди на трето място във безконечната класация, делейки го с имена като Янис Стрелниекс, Милош Теодосич и Мантас Калниетис. Най-много асистенции в един мач на ЕвроБаскет има Томаш Саторански с 15 през 2015-а, а втори е Теодосич с 14 през същата година. 

Също по този начин 33-те точки на Дий Бост са най-вече от български национал от 17 години насам, като последното върхово достижение за “лъвовете ” е дело на някогашния капитан и лидер на делегацията ни тази година Филип Виденов, който бележи 34 точки в коша на Литва през 2005-а. 

Снимка: Start photo
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР