Появи се нова разделителна линия в коалициятаРешаващ ден за стабилността

...
Появи се нова разделителна линия в коалициятаРешаващ ден за стабилността
Коментари Харесай

Скандали в НС заради помощта за Украйна

Появи се нова разграничителна линия в обединението

Решаващ ден за стабилността на ръководството. Темата „ оръжие за Украйна” влезе в Народното събрание.

Решението да пращаме ли военна помощ е в ръцете на депутатите, откакто сътрудниците във властта не съумяха да се схванат на равнище Министерски съвет.

Тази заран в Народното събрание публично е входирано и писмо от президента Зеленски с съответните претенции на Украйна, съобщи NOVA. В писмото се показва молба за даване на следната помощ: продължение на поддръжката за участие на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските жители, бягащи от войната; обезпечаване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна; усилване на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и естествен газ; ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължение на доставките на филантропична помощ, в частност медикаменти, облекла, хранителни артикули.

Никъде в писмото не се загатва за изпращането на оръжия. След като беше докладвано в пленарна зала, от „ Продължаваме промяната” направиха публицистична корекция на предлагането си – Народното събрание да вземе решение, с което да даде мандат на държавното управление за това да окажем „ военнотехническа помощ на Украйна, съгласно настояванията в писмото и съгласно това, което имаме като опция да дадем”.

Дебатите започнаха незабавно. Появи се нова разграничителна линия в обединението, защото от „ Демократична България” настояха за по-широк мандат.

Новата пленарна сесия на депутатите стартира по този начин, както приключи остарялата - със кавги и обвинявания. В основата им е въпросът за военната помощ за Украйна.

„ Днес сме изправени пред въпроса - от коя страна на историята стоим? Ще сведем ли глава пред рекетьора, агресора? Или ще се заявим като водач на Балканите?”, попита Андрей Гюров, ръководител на ПГ на „ Продължаваме промяната”.

От „ Продължаваме промяната” се обърнаха към сътрудниците си с апел.„ Време е да понижим алените линии и да понижим извиването на ръце”, сподели Андрей Гюров.

Но чуха отговор от опозицията, която ги нападна.

„ Мисля да запитвам Радев какво мисли за думата - мародери. Това са хора, които употребяват войната, с цел да плячкосват. Онези, родени под юмрука, употребяват войната, с цел да крадат.Ние от ГЕРБ ще се готвим за избори”, съобщи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ Задкулисието завладя властта. Най-слабият кабинет от рухването на комунизма. Това държавни управления наподобява на клуб по ползи, а не на правителство”, съобщи Мустафа Карадайъ, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

Искрите се разпалиха и след появяването на едно писмо в Народното събрание, изпратено от украинския дипломат у нас. С него Украйна желае публично от България ремонт на военна техника и филантропична помощ. Не се показва изпращането на оръжия.

„ Срамота е непозната страна да потушава напрежението в ръководещата коалиция”, съобщи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

В обединението отново се появи спор. От „ Демократична България” настояха мандатът от Народното събрание да не е единствено за ремонт на военната техника.

„ Нека да не ограничаваме тази поддръжка, тъй като Украйна може да има потребност в този момент единствено от ремонт, само че на следващия ден може да има потребност от боеприпаси”, заявиАтанас Славов от „ Демократична България”.

А опозицията не спря с офанзивите.

„ Страната към този момент не се ръководи от българско държавно управление, а от екстремистка групировка”, съобщи Костадин Костадинов, ръководител на ПГ на „ Възраждане”.

Така в този момент депутатите би трябвало да решат финално - какъв мандат ще дадат на държавното управление. Само за ремонт на военна техника на Украйна или и за изпращане на оръжия. А след тематиката се връща в Министерския съвет.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР