Появи се нова измама в интернет, свързана с COVID-19. Анонимни

...
Появи се нова измама в интернет, свързана с COVID-19. Анонимни
Коментари Харесай

Внимание! Нова измама в интернет - анонимни търговци продават тестове за COVID-19


Появи се нова машинация в интернет, обвързвана с COVID-19. Анонимни търговци към този момент оферират в обществените мрежи проби за ковид с неразбираем генезис и подозрително деяние. За това алармират фенове на NOVA.

Евгени Терзиев попада на публикация във Фейсбук. Според офертата сами в домашни условия можем да проверим дали сме инфектирани с COVID-19.

Професионален домакински бърз тест за ковид. Ако желаете да знаете дали сте болен - не закъснявайте. Поръчайте го незабавно - за 29.88 лева ". Препрати ме към една Фейсбук страница, която имаше двайсетина лайка и нямаше посочен някакъв уеб уебсайт, не беше обвързвана с някаква организация, изясни потребителят Евгени Терзиев.

Евгени влиза в контакт с търговеца през страницата, откъдето се правят продажбите. Те споделиха, че е кръвен тест, с който можем да се изследваме от у дома. Казват, че са немска компания, само че аз нямам доверие, че това е правилно - просто желаят хората по някакъв метод да им повярват, добавя Терзиев.

Още тогава Евгени се усъмнява в истинността на тестванията. Още повече, че се води кръвен, а е предопределен за използване при домашни условия. Най-малкото проследявам доста изкъсо това, което ген. Мутафчийски приказва и знам, че няма такива проби, които могат да се създадат у дома - всички се вършат в регистрирани лечебни заведения и лаборатории. Не можеш да си поръчаш тест от интернет, с който да се тестваш за ковид. Това ми беше ясно, уточни Евгени.

Потвърждават го и магистър-фармацевти. Засега при познатите по целия свят проби, кръв се взема единствено в лечебни заведения, както и пълнозвучен секрет. А проучването се прави в профилирани лаборатории. В домашни условия това е невероятно - безапелационни са специалистите. След като Евгени желае повече информация за компанията и самите проби, е блокиран. Негови другари обаче не престават да пишат до търговеца, с цел да получат повече информация за методите на доставка.

Помолих другари да пишат - по какъв начин работи процедурата. Те споделиха, че е кръвен тест и по-късно са питали - по какъв начин могат да го поръчат - доставят ли ги или можем да ги вземем от някъде. Оттам споделят, че би трябвало да се даде телефон и адрес. Работят единствено с натрапен платеж, с цел да може да се избегне следенето на самоличността, сподели още Евгени.

Според специалисти по киберсигурност става дума за класическа машинация в интернет. Аз самият при опит да споделям с тях, използвах профил под прикритие, с цел да им пиша. Много допустимо е хората, които седят насреща, в никакъв случай да не разберем тъкмо кои са. Въобще няма никаква информация за търговеца, имаме безусловно в границите на два дни 1-2 харесания на обособени фотоси, уточни специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

Фармацевтите поучават даже да пазарим през интернет - да търсим ясна информация за търговеца и цялостно изложение за използването на продукта и вероятните странични резултати.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР