Появи се грипна вълна, която е по-силна от преди пет

...
Появи се грипна вълна, която е по-силна от преди пет
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Работи се по създаването на обща ваксина за COVID-19 и грип

Появи се грипна вълна, която е по-силна от преди пет години. През ноември стартира грипните вируси, декември има разпространяване. Пикът на грипната вълна е краят на януари и през февруари. Това означи проф. в предаването " Здравей, България " по Нова телевизия. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32222
Доста хора се разбоялват, стартират да кашлят. Забелязваме опашки пред аптеките, в офисите са 2/3 от хората и в учебните заведения са половината възпитаници. Затова в дадени области слагаме допълнителни 2-3 дни към ваканции или празници, добави проф. Кантарджиев. 

По думите му грипната вълна минава два пъти по-леко прекарването на COVID-19. И добави, че прекарването грип е по-лек от прекарването на Омикрин. 

Две години имаше ограничения, изолираност, нямахме толкоз грипни инфекции. Колективният имунитет е по-слаб. Нищо съдбовно не чакаме от грипа. Грипният вирус и да пристигна имаме подготвеност, сподели още той. 

Проф. Кантарджиев разяснява и нарастването на инфектираните с ковид в последните дни. 

Виждаме да се усилват случаите на COVID-19, само че се забавя темпа на увеличение. Стигаме до най-високото равнище на разпростарнение. Заразата минава леко, напълно малко са натоварени лечебните заведения, уточни проф. Кантарджиев. 

По-възрастните и хора с две или три дози да си създадат ваксина от новия вид, който е Омикрон и класически. Работи се по вид за ваксина за COVID-19 и грипна ваксина. Може в един ден да се слагат и двете ваксини, без да се изчаква. До края на седмицата всички лекари ще получат декларираните си ваксини за грип. Те са безвъзмездни за хора над 65 години, останалите могат да си закупят от аптеките, посочи проф. Кантарджиев. 

Той допълно, че действието на грипата ваксина е година и половина. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР