Появата на Продължаваме промянята изсмукала трудно спечелените от Демократична България

...
Появата на Продължаваме промянята изсмукала трудно спечелените от Демократична България
Коментари Харесай

ДСБ избира лидер. Атанасов призна: ПП изсмукала електората

Появата на " Продължаваме промянята " изсмукала мъчно извоюваните от " Демократична България " гласове, употребявайки и посланията на дясната коалиция. Отлив пристигнал и поради невъзможността на Демократична България да обезпечи коалиция в предходните два Народното събрание. Изборът за влизане в общо ръководство с Българска социалистическа партия бил сложен, само че единствено това подсигурило, че Бойко Борисов няма да се върне на власт. А фактът, че Политическа партия подписа обособени съдружни съглашения с останалите три обединения се дължал на настояването на ДСБ да няма общо съглашение с левицата.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-kongres4-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

Такива бяха главните заключения на ръководителя на ДСБ Атанас Атансов от речта му пред близо 500 делегати на партията на провеждащото се през днешния ден Национално заседание. На него групировката би трябвало да избере ново управление, като претендентите са двама - Атанасов и една от заместничките му - Цецка Бачкова. Евродепутатът Радан Кънев, който също е заместител, си направи самоотвод, макар че имаше номинации. Но съдейки по речта му пред делегатите през днешния ден, Кънев не желае да заеме още веднъж мястото на заместник-председател след днешния конгрес.
Разочаровахме стотици хиляди гласоподаватели
Атанасов стартира речта си с времето отпреди 5 години, когато бе определен за водач, а десните обединения се бяха явили независимо на избори. " Моментът беше тежък, разочаровахме стотици хиляди гласоподаватели. В същото време започващият трети мандат на ГЕРБ ни обещаваше повече от същото - слаба и безпомощна страна, натикана в блатото на посткомунизма ", съобщи. След което била основана Демократична България. Атанасов благодари персонално на ръководителите на останалите обединения в дясната коалиция.

" Бури и разтърсвания не липсваха изключително през последната година. Три акции, взаимно и с президентската. Това е тестване без аналог - политически, учредителен, в човешки проект ", върна се на изборната година генералът.

" През юли се превърнахме в 4-та политическа мощ, започнахме да мечтаем ", уточни още.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-atanas atanasov3- kongres-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

След което проучва изборния провал през ноември:

" Причините са в нас и отвън нас. Да проучваме самокритично вътрешните. Външните са ясни - появи се нов състезател, който бързо стъпи на електоралния терен, отвоюван от нас. Буквално изсмука силата и забележителна част от извоюваните от Демократична България гласове. Направи го освен поради еуфорията, лъскавата опаковка, която постави с огромна част от нашите послания. Политическа партия съумя там, където в очите на нашите поддръжници не успяхме на два пъти - да осигурим развръзка в комплицираната политическа обстановка, в която се бяхме озовали - да осигурим държавно управление ".

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-kongres3-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

В същото време Атанасов уточни, че във властта посланията на Демократична България към този момент били възприети и от останалите политически сили.

" Правителство бе невероятно без присъединяване на Българска социалистическа партия в него ", съобщи още, визирайки рецензиите отдясно за взаимно ръководство със социалистите. " Решението, до което стигнахме, не беше елементарно. За ДСБ то беше мъчно точно поради Българска социалистическа партия. Зад това стоят идеологически и исторически аргументи ", добави Атансов. Но пък уточни, че даже идеологически съперници могат да се обединят към една идея, каквато е била, да вземем за пример идеята за влизането ни в Европейския съюз.

И очерта пред партията си два евентуални сюжета:

" Да работим за подсилване на болшинството и държавното управление, което да осъществя дълго отлаганите и неизбежни промени, да направи проверка на бившето ръководство, или да допуснем нова дестабилизация и реституция на модела ГЕРБ-ДПС, която да ни изпрати назад в предишното ".

Съдебната промяна не се изчерпва единствено с оставката на Иван Гешев - съобщи още водачът.

" Изправял съм се против доста Гешевци, Филчевци и по тази причина знам, че не се изчерпва единствено с един човек ", акцентира.

И предизвести, че в този момент ГЕРБ се пробва да се показа като дясна групировка.

" ГЕРБ е партия на СИК, на Маджо, на Маргините, на Котараците. "

И на финала изиска: " Изправям се пред вас след 5 години - да довършим своите борби ".
Решенията се взеха еднолично
Преди конгреса съперниката за поста Бачкова разгласи, че се явява на избора " с оптимизъм, с религия, че делегатите на конгреса ще имат сили да сложим ново начало на партията си ". По мотив поискания от нея спор с Атанасов съобщи, че се надявала подобен да има на Националното заседание.

След което отново уточни, че на последния избор не поведе листата в 24 МИР в София след " еднолично решение " на Атанасов, без да е спазен уставът на партията, без координиране с груповите органи (факт - Атанасов взе това решение, тъй като Бачкова не дърпала гласове - бел. ред).

И уточни още, че Радан Кънев не е декларирал поддръжка нито за нея, нито за Атанасов.
Атмосфера на разделяне и интриги
Самият Радан Кънев изпрати приветствен адрес, защото е в Брюксел, под карантина. В него приказва за разделяне втв групировката и дори за " интриги ". И афишира, че не желае да е заместник-председател (кои са заместниците, показва новоизбраният водач, б.р.).

" Изборът сред хора може да е мъчителен, само че не е сложен. Не е и толкоз значим, колкото наподобява преди гласуването. В последната си тирада като ръководител, ви припомних думите на учредителя ни, че водачът не е знаме, а единствено човек, който носи знамето. Всеки от вас ще реши персонално кое е вярното решение и резултатът ще отразява волята на общността, и на тези, които не гласуваме. Трудното стартира след това ", обърна се към делегатите Кънев посредством изчетено на трибуната обръщение.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-cecka bacheva1-kongres-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

И добавя:

" Първото предизвикателство ще бъде екип на управление, който отразява многообразието на позициите ни и може да възвърне разтърсеното единение на партията. Основната причина да не се кандидатирам беше, че в никакъв случай не съм бил част от лагер или „ тим “ в ДСБ и в никакъв случай не съм имал „ мой “ лагер. Нужни са ни хора, които сплотяват, а не разделят. И нашият ръководител би трябвало, в мига на избора си, да покаже, че е обединител. Да откри мощ да постави завършек на нетърпимата атмосфера на разделяне и интриги, която унищожава професионализма и политическата ни работа ".

" Както и преди пет години, получих покана и от двамата претенденти да бъда част от техния екип. Тогава одобрих и пред всички ви подчертах, че единодушието ми не е абсолютно. Сега отклоних и двете предложения ".

След което загатва, че има " доста хора, които заслужават да бъдат част от управлението и да ни дадат нова сила ". Било значимо в екипа да бъдат оставени и свободни места, които да бъдат запълнени в околните месеци със знакови фигури на дясното пространство. " Но ще спра дотук, тъй като това е решение на водача, аз съм го разискал и с двамата претенденти ", показва някогашният водач на партията.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-kongres-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

И очерта няколко " доста тежки решения ": " Първо – за превръщането на ДСБ в мощен и прелъстителен център за всички дясномислещи реформисти и демократи в България. Второ – за съхраняването и развиването на обединяването „ Демократична България “, за построяването на общи органи и структури, тъй че всяко решение да бъде групово и представително за жителите, които ни поддържат. Трето и надалеч най-важно – за пълноценно осъществяване на функционалностите на десен поръчител и коректив в едно комплицирано и спорно съдружно ръководство ".

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-cecka bacheva-kongres-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

А посланието приключи със:

" Тази задача е най-трудната в осемнайсетгодишната ни история. Задълбочаването в нея ще трансферира доста и трите минути, и границите на търпението ви. Но за нея съм подготвен и ще работя непрекъснато, като член на разширеното управление на ДСБ, като народен представител от " Демократична България в Европейския парламент, като представител на тази част от ръководството, която постоянно ще пази правилото, че модернизацията, икономическата независимост и законността са единствена основа на благосъстоянието. Наречете го десни правила или просто здрав разсъдък. Аз не различавам ".

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/dsb-kongres2-VB.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

Изборът на нов ръководител следва в късния следобяд.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР