Появата на чатбота ЧатДжиПиТи (ChatGPT) показва, че изкуственият интелект е

...
Появата на чатбота ЧатДжиПиТи (ChatGPT) показва, че изкуственият интелект е
Коментари Харесай

Мъск разкри един от най-големите рискове пред цивилизацията

Появата на чатбота " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT) демонстрира, че изкуственият разсъдък е станал необикновено напреднал - нещо, за което всички би трябвало да се тревожим. Това е споделил американският бизнесмен Илон Мъск пред присъстващите на Световната държавна среща на върха в Дубай, представен от Си Ен Би Си.

" Изкуственият разсъдък е един от най-големите опасности за бъдещето на цивилизацията ", е алармирал милиардерът, малко откакто е приказвал за развиването на " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), програмен продукт, който дава поразително близки до човешката тирада отговори на потребителски запитвания.

" Той (изкуственият разсъдък – бел. р.) може да е както позитивен, по този начин и негативен и дава огромни, огромни обещания, огромни благоприятни условия ", е споделил Мъск, като е подчертал, че дружно с това съставлява и огромна заплаха за човечеството.

Ръководителят на " Тесла " (Tesla), " СпейсЕкс " (SpaceX) и " Туитър " (Twitter) е съосновател на компанията " Оупън Ей Ай " (OpenAI), американски стартъп, който създаде по този начин наречения генеративен изкуствен интелект, посредством който действа чатботът " ЧатДжиПиТи ".

Програмата е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, задвижван от огромен езиков модел, наименуван " ДжиПиТи-3 " (GPT-3). Той е програмиран да схваща човешките думи и да генерира отговори въз основа на големи масиви от данни.

 Според Мъск приложението " илюстрира на хората какъв брой напреднал е станал изкуственият разсъдък ", който се развива от известно време, само че " до момента нямаше потребителски интерфейс, който да е наличен за множеството хора ".

Докато колите, самолетите и медицинските произведения би трябвало да покриват регулаторни стандарти за сигурност, за изкуствения разсъдък към момента няма никакви правила или разпореждания, които да държат развиването му под надзор, е споделил Мъск.

" Честно казано, мисля, че би трябвало да контролираме сигурността на изкуствения разсъдък ", е добавил той.

По думите му регулациите могат да забавят леко развиването на изкуствения разсъдък, само че това също може да е нещо позитивно, съобщи Българска телеграфна агенция. Мъск напусна борда на " Оупън Ей Ай " през 2018 година и все още не има дялове от компанията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР