Появата на алтернатива е неизбежна, да върне нормалността и европейската

...
Появата на алтернатива е неизбежна, да върне нормалността и европейската
Коментари Харесай

Партия на Радев? Отдавна се говори, но няма кой да я направи

" Появата на опция е неизбежна, да върне нормалността и европейската вероятност ", изрече през днешния ден, 29 януари 2024 година президентът Румен Радев и още веднъж подгря въпроса ще прави ли партия.

 

Оказва се, че за партия или политически план на Румен Радев се приказва още от стъпванто му на " Дондуков " 2 като държавен глава.

 

В първите му години като президент повода за това бе острата му рецензия към ръководството. Тогава министър председател бе Бойко Борисов, водач на ГЕРБ. В обществените си изяви Радев и Борисов изграждаха диаметрално противоположва визия за действителността - като че ли не живееха в една страна. Радев подлагаше на критика това, което вижда, Борисов се възхищаваше.

А политици от ГЕРБ започнаха да употребяват всеки мотив, с цел да приказват за партия на Радев.

 

А мотиви не липсваха.

Даваше ги самият президент.

 

В реч за разкриване на политическия сезон на 3 септември 2018 година Радев афишира: " Ако политическата класа е неспособна да се оправи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решение. Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската народна власт. В разговор и съдействие с Вас ще работя за извеждането на страната на нова вероятност за развиване. "

 

А на 19 септември 2018 г. сдружението „ Инициатива Единение “, чиито ръководител е историкът акад. Георги Марков, го приканва да застане отпред на " похода към единението на българите ".

 

И диалозите за партия на Радев бръмват в общественото пространство.

 

" Радев би изгубил, в случай че сътвори партия ", споделя на 20 септември 2018 година неговият предходник на " Дондуков " 2 Росен Плевнелиев. Той още веднъж подхваща тематиката на 23 януари 2019 година, когато пред публицисти споделя: " Няма да влизам в политически план, само че Румен Радев като че ли се приготвя за това. " Плевнелиев към този момент е отвън оперативната политика и може да приказва каквото си желае, само че няколко дни по-късно не устоят нервите и на Цвета Караянчева, тогава ръководител на Народното събрание. " Ако ви е отеснял костюмът на президент, направете си партия ", приканва тя Радев на 29 януари 2019 г.  

 

И на 18 март 2019 година Радев прави... Стратегически съвет. Оглавява го политологът проф. Александър Маринов. В поредност медийни изяви на Маринов изяснява, че съветът не е ядро за нова партия.

С което на процедура обаче държи тематиката на дневен ред.

 

Въпросът е разчепкван цяла година от анализатори и политици, само че самият Радев мълчи. И реагира с нервозен смях, когато на тържествата на Петрова равнища през август жител от множеството го приканва да направи партия.

 

Президентът стартира да приказва и за промени в конституцията, само че неговият парламентарен план по този начин и никой не вижда. А когато в разгара на митингите през лятото на 2020 година от ГЕРБ подемат тематиката и афишират промени в главния закон, Радев реагира със особено послание, в което споделя, че спор за промени в конституцията е вероятен единствено след оставка на кабинета и провеждането на предварителни избори.

 

В края на септември същата година политологът Слави Василев, считан за непосредствен до президентството, споделя: " Президентът разгласи, че ще предложи промени в конституцията и по-късно ще излезе нова политическа групировка на хоризонта, която ще припознае задачите на този стратегически документ. Това евентуално ще стане до края на септември или до началото на октомври. "

Но се оказва неуведомен оракул. Никаква прездентска групировка не се явява на хоризонта.

 

На 22 декември 2020 година вицепрезидентът Илияна Йотова декларира изрично: " Радев няма да прави партия ".

Следва време, в което Радев е ангажиран да прави служебни кабинети. В това той е рекордьор, нито на един президент не му се е налагало пет пъти да издава декрет за служебно държавно управление.

 

В средата на 2023 година най-сетне се появи постоянно определено държавно управление.

 

Разговорите, че Румен Радев веднага ще направи политическа партия още веднъж избухват, откакто през лятото на 2023 година от " Продължаваме промяната " стартират план за конституция, в който се планува промяна на националня празник.

 

На 19 август 2023 година от Шипка Радев афишира:  " 3 март е алената линия на нашето самообладание. Днес споделяме “не ” на подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на Конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност. Народното придвижване няма да допусне 3 март да бъде премахнат, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена ".

 

И съвсем незабавно по-късно - на 3 септември 2023 година на политическата сцена се явява придвижване " Трети март ", в което са политици, общественици, публицисти. Инициативата цели опазване на националня празник.

 

И по този начин до през днешния ден, когато евродепутатът Иво Христов, някогашен началник на кабинета на Радев, съобщи по Българска национална телевизия, че има нужда от това Румен Радев да направи партия. Българите имат потребност от опция, безапелационен бе той.

 

И няколко часа по-късно Радев също заприказва, че появяването на опция е неизбежно.

 

Натрапва се изводът, че президентът непрекъснато подлага на критика и приказва за опция, само че до момента не показа даже план за конституция.

А единствените политически пректи, които " сътвори " или се оказаха ялови, или се отхвърлиха от него.  " Български напредък ", основан от Стефан Янев, който Радев два пъти назначаваше за длъжностен министър председател, изгря и бързо - бързо залезе. Справедливостта изисква да напомним, че като министър председател ген. Янев се ползваше със забележителен рейтинг.

 

" Продължаваме промяната " бе основана от Кирил Петков и Асен Василев, също мнистри от служебни държавни управления на Радев, които той сочеше за образец. До мига, когато разбра, че са " шарлатани ".

 

 И след днешните приказки на Радев повече от несъмнено е, че политически план към него няма да се появи. Защото няма кой да го направи, не че няма потребност от опция. Радев има още три години до края мандата и надали ще напусне рахатлъка в президенството, с цел да се отдаде на неблагодарната работа по градежа на нова групировка. А приказките, че може да даде доверието си на различен, който да оглави така наречен " президентски " план, като Атанас Пеканов или Иво Христов, да вземем за пример, са лишени от действително покритие с действителността. Радев пропусна единствения момент, когато можеше персонално да оглави публичното неодобрение - през лятото на 2020-а, когато подвигна юмрука, изрече " Мутри, вън ", а хората бяха на улицата, подготвени някой да ти поведе. Тогава обаче Радев се уплаши и се скри в президенството. 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР