Повярвайте ми, това, което се случва в България, е много

...
Повярвайте ми, това, което се случва в България, е много
Коментари Харесай

Дмитрий Гудков, който избяга в България: Властта на Путин е власт на крадци


" Повярвайте ми, това, което се случва в България, е доста по-добре от действителността в Русия ", показва съветският опозиционер Дмитрий Гудков, който избяга в България. " Властта на Путин е власт на крадци ", споделя още той пред Дъждовни води.

Дмитрий Гудков в Украйна - малко преди да замине за България

Дмитрий Гудков, руски опозиционен политик и някогашен народен представител от Държавната дума, беше арестуван на 1 юни в Москва. Поводът: политикът не си е платил наема за парцел преди няколко години. Той беше освободен на 3 юни, без да му бъдат повдигнати обвинявания. Малко по-късно Гудков напусна Русия. В момента е в България, където живеят родителите му. Той е наследник на . Георги А. Ангелов беседва с Дмитрий Гудков за днешна Русия и за настройките на България към Русия и руснаците.
Редакцията предлага
Г-н Гудков, в България има положително отношение към Русия, което се трансферира и към управлението на Путин. Вероятно доста от българите нямат действителна представа за това, което се случва в Русия. Можете ли да обясните какво тъкмо става там и какви са неприятните промени.

Дмитрий Гудков: На първо място това: към този момент в продължение на 21 години ние имаме един-единствен президент. Той просто не се сменя. Не се сменя ръководещата партия. Не се променя нищо, въпреки че качеството на живота се утежнява, а партията на Путин няма никаква известност. За да бъде обезпечена успеха на парламентарните избори, бяха отстранени всички, безусловно всички мощни претенденти. Един беше вкаран в пандиза - Алексей Навални, други 10 бяха принудени да изоставен страната. Бяха признати доста репресивни закони. На жителите на България може би ще им е забавно това - в Русия бе приет закон за " чуждестранните агенти ". А човек много бързо би могъл да попадне в листата с непознатите сътрудници - в случай че министерството на правораздаването реши да ви включи в него. Достатъчно е да вземем за пример да получите един лев от България за някаква лекция и край - признават ви за задграничен сътрудник. Всяко ваше известие в интернет - в Телеграм, в Туитър, във Facebook, където и да е, при всяко едно ваше известие, даже да публикувате котенца, вие сте длъжни да напишете, че в сходство със закона се явявате задграничен сътрудник. Ако не го вършиме, първия път ще ви глобят, а втория път ще ви вкарат в пандиза до 5 години. Сега в Русия като задгранични агенти са записани всички самостоятелни медии, на практика всички самостоятелни публицисти. Освен това е признат закон за така наречен нежелани организации. Ако на ръководещите не им хареса някоя неправителствена организация (НПО), тя бива включена в листата на " нежеланите организации " и всички, които все още са в управителните ѝ органи, получават до 6 години затвор. Ето и един образец: Андрей Пивоваров, който оглавяваше " Открита Русия ", която даже не е записана в Русия, в този момент е в СИЗО (следствен изолатор) в Краснодарския край.

Разбирам, че България се отнася добре към Русия и добре, че е по този начин. Но би трябвало да се прави разлика сред Русия и властта на Путин. Това е власт на крадците, които разграбиха всичко възможно от бюджета. Русия е богата страна, една от трите страни, добиващи най-вече петрол. Русия има големи находища на природен газ, както и доста други природни запаси. Всичките другари на Путин станаха милиардери в долари.. В Русия системите на опазването на здравето и на образованието са в съсипия. Заради съветската външна политика на страната са наложени западни наказания, тя е лишена от достъп до финансовия пазар, лишена е от нови технологии. Русия е голяма, богата страна, която живее по-зле от всички. Дори не я съпоставям с Европа. По приход ние живеем на равнището на някои африкански страни. Затова и недоволството пораства. Хората желаят промени. Искат нови партии, нови политици. Да се записва партия е невероятно. Ние се движим по пътя на Беларус, в Русия се случва съвсем същото. Изоставаме може би само с половин година.

Изборите са този месец. Навални е в пандиза, само че самодейността му " Умно гласоподаване "  още съществува. Възможно ли е изобщо самостоятелни политици да попаднат в Държавната дума?

Дмитрий Гудков:  Практически - не. Инициативата " Умното гласоподаване "  не взема решение казуса с избора на някакви верни хора, тъй като тях не ги пуснаха на изборите. Тя е знак на обезсърчение, опит да се взе участие в политическа акция, да се съобщи, че има милиони руснаци, които не са съгласни с тази политика. Но нито " Умното гласоподаване ", нито някакви сходни технологии са способни да повлияят на избора на парламент. В България има различен проблем - ще има трети, предварителни парламентарни избори, на които се конкурират политически партии, които даже не са в положение да образуват държавно управление. Това е прекаленост, не е доста хубаво, само че повярвайте ми, това е доста по-добре от действителността в Русия, където всички депутати, без значение, че са от разнообразни партии, са реално само от една партия - партията на Путин. Те влизат под разнообразни флагове, само че гласоподават по този начин, както иска президентската администрация. Няма никаква конкуренция, никаква полемика. Сменят се единствено хората, които Путин назначава, и нищо друго.

Какво следва? Каква е Вашата прогноза? Какви очаквания имате?

Дмитрий Гудков:  То е очевидно - протестните настроения ще порастват. Ситуацията е взривоопасна. Когато държите котела на огъня, само че не махате капака и не давате на парата да излиза, рано или късно този казан ще се взриви. Точно това ще се случи в Русия, тъй като обстановката се утежнява, общественото състояние се утежнява, държавното управление нищо не прави, нищо не се случва. Същевременно всяка рецензия се мачка грубо. Можете ли да си визиите, че в случай че човек излезе да стачкува с афиш, първия път го глобяват 200 евро, може да бъде и задържан за 15 дни. Но в случай че излезе на митинг с афиш за повторно, го чакат 30 дни арест. А в случай че излезе трети път с афиш, той може да попадне в пандиза за 5 години. Възможно ли е нещо такова в България или Европа? Мисля, че не. А в Русия е признат тъкмо подобен закон. За това всеки, който стачкува, без значение какъв е мотивът - дали е политически, или пък пази двора си от градеж, или пази региона си от строителството на бунище - е заплашен от отнемане от независимост.

Вие сте един от дребното съветски политици, които са срещу анексирането на Крим. Съединени американски щати и Европейски Съюз показват поддръжката си към Украйна. Мислите ли, че е допустимо Крим да се върне към Украйна?

Дмитрий Гудков:  Трудно ми е да приказвам за това в този момент. Всичко ще зависи от това кой е отпред на Русия и ще има ли подготвеност за водене на какъвто и да е разговор. Аз не гласувах за анексирането на Крим, тъй като знаех до какво ще докара това - ще докара до наказания, до пренасяне на хора. Те не споделиха на хората колко ще платят за този Крим. Те ще платят със орисите на цели генерации. Аз го разбрах. Това беше доста комплицирано и тежко решение, тъй като пропагандата си свърши работата авансово. И хората не знаеха цялата истина. А в този момент, когато през последните седем години равнището на живота там се утежни, хората започнаха бавно да проумяват. Разбира се, бъдещите съветски поколения трябва някак да решат казуса с Крим, тъй като на страната са наложени наказания и анексията не е призната от международната общественост. Трудно е да се каже обаче как ще бъде решено това. Но най-малкото Русия ще би трябвало да признае нарушаванията на международното право, да изведе войските си от Украйна и да спре да върви по пътя на ескалацията. Русия би трябвало да стартира естествен разговор и да търси излаз от рецесията в отношенията със Запада и с Украйна. Без това Русия не я чака нищо хубаво.

Гудков по време на митинг в Москва през 2019 година

В Украйна считат, че анексията е станала допустима с помощта на пропагандата. България също има проблем с пропагандата, въпреки и в доста по-малка степен. Можете ли да кажете колко е дълбока намесата на Русия във вътрешните работи на България? Говоря за дезинформация, икономическа и политическа взаимозависимост. Така да вземем за пример има български партии с забележими връзки с " Единна Русия ". А българската прокуратура има съглашение с съветската.

Дмитрий Гудков:  Подписването на съглашения е нещо обикновено. Проблемът е, че Русия провежда, всъщност, нападение в България. И България, която постоянно се е отнасяла добре към Русия, съгласно мен, след взривовете в оръжейните хранилища и фабрики се намира в задоволително комплицирано състояние. От една страна тук има доста съветски туристи, а от друга - гърмежите бяха опит за вмешателство във вътрешните работи на България.

И не България е тази, която би трябвало да се стреми към обятията на Русия, а противоположното: Русия би трябвало да се стреми към естествени връзки с Евросъюза и Съединени американски щати. Аз считам, че днешният путински хайлайф, който е узурпирал властта, ни влачи някъде към архаичното, някъде към Азия. Русия по същността си е европейска страна, и в случай че имаме поради онази глобална Русия - всички онези успешни и надарени руснаци отвън страната, които имат забележителни достижения в разнообразни сфери, изменящи живота, създаващи нови технологии, то Русия има огромен капацитет и въздействие в света. Аз мисля, че благодарение на тази  " световна Русия "  трябва да покажем на света, че руснаците са изцяло почтени да заемат водещи позиции в разнообразни сфери. Те в действителност към този момент заемат такива позиции. Русия може да даде доста на света и така наречен " световна Русия "  може да сътвори " пътна карта "  за бъдещето след Путин, когато страната би трябвало да се модернизира.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР