Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България

...
Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България
Коментари Харесай

Съдебният съвет бърза да прегласува Гешев за главен прокурор

Повторно гласоподаване за претендента за основен прокурор на Република България е точка в дневния ред на съвещанието на Висшия правосъден съвет в четвъртък, се вижда от уеб страницата на съвета.

След като предходната седмица президентът Румен Радев върна избора на заместител на Цацаров в съвета, точката е включена в първото по време съвещание.

Мотивът на президента е, че при избора на нов основен прокурор не е имало същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата по желание. Така, съгласно президента, се лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор. Радев на процедура нападна цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на претендента ( " в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка " ). В четвъртък следва членовете на Висшия правосъден съвет да обсъдят върнатия декрет, а формулировката на втората точка - " наново гласоподаване ", предопределя по какъв начин ще работят.

Издигнатият от прокурорската гилдия Иван Гешев беше определен на 24 октомври с 20 гласа " за " и 4 " срещу ".

Ако Висшият правосъден съвет го избере наново, президентът ще би трябвало да подпише декрет за назначението му със 7-годишен мандат.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (170)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР